De wortels van de Faculté Jean Calvin in het zuiden van Frankrijk, die deze maand haar vijftigste verjaardag viert, blijken ten dele Nederlands te zijn. Deze relatie komt samen in de bijzondere persoon van Auguste Lecerf (1879-1943).
Lecerf stond aan de wieg van een bescheiden herleving van orthodox calvinisme in het Franse interbellum. Maar aan het begin van zijn leven was er niets wat daarop wees. Opgegroeid zonder het geloof, ontdekte Lecerf in zijn tienerjaren het Evangelie. Later las hij Calvijns Institutie en sloot hij zich aan bij de Franse Gereformeerde Kerken. Ook ging Lecerf theologie studeren in Parijs. De vrijzinnige stroming was hier dominant, maar Lecerf hield vast aan wat hij leerde van Calvijn.
In deze tijd hoorde hij voor het eerst van de orthodoxe calvinisten in Nederland. Een Nederlandse predikant hield een lezing in Parijs, waarin hij schamperde over ene Kuyper die de verschrikkelijke leer van de predestinatie leerde en die het ook aandurfde om midden in de vrijzinnige negentiende eeuw te spreken van particuliere verzoening. Lecerf was geboeid en wilde er meer van weten.
Privécolleges
Toen in 1914 de oorlog uitbrak, belandde Lecerf in Vlaanderen als legerpredikant. De kans om Nederlands te leren greep hij met beide handen aan, zodat hij eindelijk toegang kon krijgen tot de gedachtewereld van Nederlandse calvinisten.
Luister voor meer informatie over Auguste Lecerf naar deze (Franstalige) lezing van dr. De Jong.
"*" geeft vereiste velden aan