Verwarring over waarden
Schrijven over politiek is een riskante bezigheid. Op verjaardagen kun je beter maar niet over politiek beginnen, want de meningen lopen al snel uiteen en dat zorgt voor een ongemakkelijke sfeer, constateert dr. A.A.A. Prosman.
Een gevoel van ongemakkelijkheid bekruipt je ook bij het schrijven over verkiezingsprogramma’s. Want hoe doe je recht aan de diverse opvattingen?
De omvang van de drie programma’s maakt het ook niet gemakkelijker. Die varieert van 114 (CDA) tot 167 pagina’s (SGP). De CU heeft 141 pagina’s nodig. Waar zetten de drie partijen op in?
CDA tegen on-Nederlandse polarisatie
In de inleiding van het verkiezingsprogramma van het CDA lezen we:
‘In een tijd van grote veranderingen, globalisering en individualisering zijn we elkaar kwijtgeraakt. Met een deel van ons ging het beter dan ooit, maar anderen kregen steeds meer het gevoel grip te verliezen of aan de kant te staan. Onzekerheid over de toekomst heeft geleid tot een on-Nederlandse polarisatie. We missen het gevoel van solidariteit en saamhorigheid. Het vertrouwen dat we bij elkaar horen en één gemeenschap zijn. (…) De opdracht om ons land uit de crisis te leiden is groot en komt bovenop de grote vraagstukken die er voor corona al lagen: het klimaat, de vergrijzing, migratie en de polarisatie van de samenleving.’
De partij vat de plannen voor de toekomst samen in twaalf prioriteiten. Werken aan economisch herstel is de eerste prioriteit.
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 11 maart 2021, of download de gratis pdf.
Bestel een los nummer, maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,- of neem een jaarabonnement op De Waarheidsvriend.