Weerbare tieners
Jongeren komen al vroeg in aanraking met wat er speelt in de samenleving, goede én slechte dingen. Zij staan op steeds jongere leeftijd voor belangrijke keuzes. De gemeente zou hen hiervoor op tijd moeten toerusten, schrijft ds. P. van Duijvenboden.
Het hart is in de Bijbel de plaats waar de beslissingen vallen, waar de koers wordt uitgezet. Als ons leven een schip is, is ons hart het roer van dat schip. Maar waarop koerst dat roer? Wat bepaalt de richting? Wat leeft er in dat hart?
Een belangrijke vraag omdat in onze tijd de richtingen waarheen men varen kan, legio zijn. En dat geldt niet alleen voor volwassenen.
Jonger
Zelf ben ik opgegroeid in de jaren zestig en zeventig in het door het christelijk geloof gestempelde Katwijk. Mijn eerste echte confrontatie met andere delen van de samenleving volgde toen ik op zeventienjarige leeftijd militair werd.
Kinderen in onze tijd worden op veel jongere leeftijd geconfronteerd met de volle breedte van wat er gebeurt in de westerse samenleving. Op een vraag aan veertienjarige leerlingen van een reformatorische school of zij een smartphone bezitten, staken alle aanwezigen hun vinger op. Dat kleine apparaat heeft ondertussen niet alleen de wereld veroverd, maar gooit ook een ‘wereld’ open.
Dat betekent dat in dit tijdsgewricht jongeren al heel jong beslissingen moeten nemen. Vaak al vanaf hun dertiende levensjaar. Kijk ik dat filmpje wel, of niet? Doe ik mee met die groepsapp, of niet? Als iedereen intieme details deelt, wat moet ik dan doen? De sluizen naar alles wat internet en daarmee de wereld te bieden heeft, staan wijd open. Er wordt op deze manier veel neergelegd bij het hart van jonge kinderen.
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van 24 juni 2016. (We hebben momenteel een mooi aanbod voor nieuwe abonnees.)