Waar bent u naar op zoek?

Kerk in Slowakije

19-05-2014

De Europese verkiezingen zijn voor de meeste Slowaken niet bijster belangrijk. Sinds de toetreding van het land tot de Europese Unie in 2004 is het enthousiasme bekoeld, schrifjt A. Heldoorn.

Nu Slowakije tien jaar volwaardig lidstaat is, zijn er niet veel veranderingen ten goede te bespeuren. Van economische vooruitgang is bij de meeste mensen nauwelijks sprake. In Zuid- en Oost-Slowakije zijn er grote aantallen jonge mensen tussen de twintig en vijftig jaar, die zich een arbeidsplaats buiten de regio verwerven: in West-Europa, Tsjechië, de Verenigde Staten en Australië. De achterblijvers hebben een maandsalaris dat niet uitstijgt boven de 350 euro, terwijl het prijsniveau dat van West-Europa nadert. In 2004 leefde 21 procent van de bevolking onder het bestaansminimum en dat getal is zeker niet lager geworden.

Veel Slowaken waren tien jaar geleden hoopvol gestemd over de politieke situatie en de normen en waarden in de maatschappij. Dat bleek ijdel: politici kwamen vaak uit communistische hoek, ook al noemden ze zich centrumdemocraat of sociaaldemocraat. Zij bleven het politieke spectrum beheersen. Schandalen kwamen regelmatig voor en nationalistische demagogie was en is Slowakije niet vreemd. De positie van de grote Hongaarse minderheid (10 procent van de bevolking) is regelmatig voedingsbodem voor spanningen in het parlement en op straat, terwijl herhaaldelijk op conflict lijkende situaties met Hongarije moeten worden gesust.