Waar bent u naar op zoek?

Genderdysforie: handreiking voor het pastoraat (2)

Goed en gedurfd

Dr. G. Vierwind
Door: Dr. G. Vierwind
Ethische thema’s
14-10-2021

Ethiek begint ergens in het middenrif. Als er sprake is van gedrag of een ‘manier van zijn’ die afwijkt van wat normaal wordt gevonden, hebben wij mensen snel een eerste reactie – vanuit ‘het middenrif’.

Dat gaat van: ‘dit moet kunnen!’ tot ‘dit kan en mag niet!’ tot ‘dat weet ik ook niet, hoor. En ik wil er niet over nadenken ook.’

Waar het om gaat is dat we bereid zijn ons te bezinnen op die eerste reactie en op datgene wat die reactie oproept. Dat we ons daarover laten informeren en er ook met anderen over spreken. Anders wordt de eigen eerste reactie zomaar de enige waarheid. Dan omarmen we kritiekloos wat daarbij aansluit, en ergeren we ons bij voorbaat aan wat daarvan afwijkt. Of we horen dat niet eens meer. Vandaag is sekse- en genderdualiteit volop in discussie en juist voor dit thema geldt dat mensen snel ‘eerste reacties’ hebben. Over wat kan en mag bijvoorbeeld. Seksualiteit en geslacht, het thema raakt iedereen.

Open en kwetsbaar

Het is gezien de gevoeligheid van het onderwerp goed en gedurfd dat op initiatief van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond er nu een brochure ligt over het onderwerp genderdysforie. Het gaat om een handreiking aan kerkenraden bij de bezinning op het pastoraat aan mensen die worstelen met hun transgender zijn.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 14 oktober 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. G. Vierwind
Dr. G. Vierwind

uit Putten is docent ethiek en onderzoeker aan de CHE.