‘Selfless service’, dienen door voorbij te gaan aan jezelf. ‘Onbaatzuchtig’ is het Nederlandse woord dat daarbij hoort; we lijken het wel eens kwijt te zijn. ‘Selfless service’, zo typeerde prins Charles zijn moeder, Queen Elisabeth, na haar overlijden.
En koning Charles III was de enige niet. De aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk gebruikte dezelfde woorden: ‘in het leven van de koningin hebben we gezien wat het betekent om het leven te aanvaarden als geschenk dat ons door God is gegeven, en het door geduldig, nederig, onbaatzuchtig dienen door te geven aan anderen.’ De NRC had het over de koningin die iedereen overleefde door zeventig jaar te zwijgen.
Tijdens een wandeling in Schotland ontmoette Queen Elisabeth met haar beveiliger ooit een Amerikaans echtpaar. Ze raakten aan de praat. Heeft u de Koningin wel eens gesproken, vragen ze nieuwsgierig aan The Queen als ze horen dat ze hier regelmatig wandelt; het is tenslotte in de buurt van het landgoed van de Britse koninklijke familie. ‘Ik niet’, antwoordde ze, ‘maar hij wel’, en ze wijst op haar beveiliger. Natuurlijk willen de Amerikanen op de foto met de beveiliger. ‘Misschien wilt u de foto maken’, zo vragen ze de koningin. ‘O ja, en laten we er dan ook een maken met u erbij.’ Toen ze weg waren, zei hare majesteit tegen haar beveiliger: ‘Geweldig om een vlieg op de muur te zijn als hij die foto’s aan z’n vrienden in Amerika laat zien’.
Na haar overlijden zijn haar foto’s te zien in de straten van Groningen. Bepaald geen ‘vlieg op de muur’. Maar haar levenshouding staat haaks op onze cultuur van selfies en het jezelf in de etalage moeten zetten, omdat je anders niet vooruitkomt. Bij het overlijden van The Queen denken we vooral aan al die mensen die stil hun weg gaan, zonder stem, zonder naam, zonder grote daden: opa’s en oma’s, vaders en moeders, collega’s en broeders en zusters in de gemeente. We denken aan mensen die een onbaatzuchtig leven leiden, trouw en zonder grote woorden. Daar moet de wereld het toch vooral van hebben.
Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!
Foto Wikimedia, Joel Rouse / Ministry of Defence