Waar bent u naar op zoek?

Agrariërs in de knel

26-11-2019

Melkquotum, fosfaatrechten, varkensrechten, stikstofreductie, fipronil, droogte, beregeningsverbod, halvering van de veestapel, PFAS … Er lag al een poos een tijdbom te tikken, constateert ds. J. Belder.

Aangescherpt beleid rondom de stikstofuitstoot deed de bom ontploffen – de maat was vol. Het voelde voor veel agrarische ondernemers als een kaakslag, zo niet als nekschot. De boeren trokken massaal aan de bel in Den Haag. En niet alleen zij. 

Megafiles

Boze boeren, burgers en buitenlui vormen in de herfst van 2019 een groot offensief tegen het regeringsbeleid. Harde werkers in de gezondheidszorg en het onderwijs sluiten aan. Ouderen pikken de dreigende verlaging van de pensioenen niet. Bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen zegden het vertrouwen in de regering op. Instanties als de belastingdienst, UWV, CBR en jeugdzorg – om meer niet te noemen – hebben de gemoederen zeer verhit. Er trad een domino-effect op in de samenleving. Vooral de grote middengroep mobiliseert zich nu. Een Nederlandse variant van de Franse gele hesjes?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 28 november 2019, of download hier de gratis pdf. 

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.