Zou het vandaag fijner zijn om jong te zijn dan toen ik zelf op de basisschool zat en toen ik tiener was? Die vraag komt regelmatig bij me boven. Kinderen zijn vandaag duidelijk in beeld, krijgen op school vaak maatwerk geleverd, hebben veel mogelijkheden en groeien op in een tijd waarin veel mensen niet op een euro hoeven te kijken.
Volgens het liedje van Kinderen voor Kinderen kun je bovendien worden wat je wilt en maak je het verschil. De toekomst ligt aan je voeten.
Ongewenste foto’s
Toch weet ik het niet goed. Ik zie zulke opmerkelijke dingen. Bijvoorbeeld het bericht dat kinderen tussen vier en vijftien jaar elke dag gemiddeld 69 minuten op TikTok doorbrengen. Dit sociale platform met videootjes, muziek en ‘lives’ is leuk natuurlijk, maar zou je er echt blij van worden? Kom je met dat mobieltje serieus verder?
Ander onderzoek maakt duidelijk dat een deel van de kinderen in groep zeven en acht wel eens in aanraking met ongewenste foto’s of video’s komt. De NOS bracht het bericht dat op een kwart van de Nederlandse basisscholen naaktfoto’s online via WhatsApp, Instagram en TikTok worden verspreid onder leerlingen. Leerkrachten maken zich zorgen. ‘Er waren foto’s gemaakt tijdens het douchen na de gymles, die later rondgingen.’ In het voortgezet onderwijs komt deze online shaming nog weer vaker voor dan op de basisschool: daar zeggen negen van de tien zorgcoördinatoren dat het op hun school speelt.
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 3 maart 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!