Waar bent u naar op zoek?

Als taalfouten goed zijn

11-05-2021

Studenten van Hull University worden niet langer gecorrigeerd als ze woorden verkeerd spellen, schrijft Tineke van der Waal. Ook bij grammaticafouten of onjuiste interpunctie blijft het rode potlood in het etui.

Foutloos taalgebruik is elitair, stelt de universiteit.

De eis om correct te kunnen schrijven zou discriminerend kunnen zijn voor etnische minderheden en studenten die van minder goede scholen afkomstig zijn. Juist taalgebruik kun je zien als homogeen, Noord-Europees, wit, mannelijk en elitair, zegt de universiteit, die met de maatregel de opleidingskloof tussen blanke en zwarte, Aziatische en allochtone studenten wil verkleinen.

Mijn eerste gedachte was: wat zou de universiteit van rekenfouten vinden, moet daar wél een rode streep door? En: maakt een diploma of bul niet sowieso onderscheid? Deze maar weggeven?

Dwingend halfbroertje

De aankondiging van de universiteit in het noordoosten van Engeland om foutief taalgebruik voortaan te negeren, is niet zomaar een los idee. Ze maakt deel uit van het diversiteitsbeleid van de universiteit, dat het opleidingstraject moet ‘dekoloniseren’. Met dit argument trekt Hull University ook het Engels het diversiteitsdebat in. Taal gaat meedoen in de identiteitspolitiek, het dwingende halfbroertje van diversiteitsbeleid, die beide al eventjes in het Westen rondwaren.

Lees de volledige tekst van dit Signalement in De Waarheidsvriend van donderdag 13 mei 2021.

Bestel een los nummer, maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,- of neem een jaarabonnement op De Waarheidsvriend.