‘Bidden zou geen misdaad moeten zijn. Christenen verbieden om voor hun homoseksuele vrienden te bidden is onderdrukkend en verkeerd.’ Zo opent de Britse website 'Let us pray' (letuspray.uk). De lezer krijgt informatie over de bedreigingen voor de kerk als er wetgeving komt die ‘conversietherapie’ wil verbieden. Druk wordt verboden, tenzij het de juiste druk is.
Wie het nieuws volgt, weet dat deze wet ook in Nederland op de agenda staat. De bespreking stond gepland kort na de zomer, maar is nu doorgeschoven naar januari. En dat terwijl de indieners het liefste snel doorpakken en via de strategie van no debate deze wet willen invoeren. Ondertussen is voor niemand echt duidelijk wat conversiehandelingen nu zijn.
Conversiehandeling is geen medische term, maar gekozen door LHBT+-actievoerders. Politici baseren zich nu op de idee dat er elektroshocks en homeopathie worden aangeboden om iemands seksuele gerichtheid of genderidentiteit te beïnvloeden. Opvallend is dat het wetsvoorstel ook gaat over basale zaken als gesprekken, praattherapieën en gebed. Dit gaat ontzettend ver. De wens achter het wetsvoorstel is een stop op het bepleiten van bijbelse seksuele ethiek. Een verbod op conversiehandelingen zou dan een veto kunnen betekenen over het gewone werk van kerken. Dingen als preken, pastoraat en gebed komen onder verdenking te staan.
Opmerkelijk aan dit wetsvoorstel is dat het moet afdwingen dat de burger geen ‘druk’ uitoefent die de seksuele of genderidentiteit van een ander zou onderdrukken. Anderzijds mag de overheid wél druk uitoefenen als dit seksuele en genderdiversiteit bevordert bij haar burgers. Nederland en Groot-Brittannië staan niet alleen. Via de Rainbow Map (rainbowmap.ilga-europe.org), de Regenboog-kaart, wordt gemonitord of landen een beetje in de pas lopen met deze agenda.
Het voelt vreemd om te zien dat er serieus een wetsvoorstel in behandeling wordt genomen dat mensen tot een bepaalde – volgens de initiatiefnemers enig juiste – visie dwingt. Uiteraard is daar het strafrecht niet voor: de Tweede Kamer zou dergelijke pogingen tot inperking van basale grondrechten moeten onderscheppen. In Engeland liep een verbod op conversietherapie tot nu toe op niets uit. Politici begrijpen daar steeds beter wat de wet inhoudt. Verzet komt vanuit diverse politieke kleuren. Nu Nederland nog.
Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!