Waar bent u naar op zoek?

De eredienst in coronatijd

Dr. H. van den Belt
Door: Dr. H. van den Belt
Kerkelijke gemeente
14-10-2021

De eredienst scharniert om de ontmoeting met de levende Christus. Hij is daadwerkelijk in ons midden. Dat is het accent van de gereformeerde theologie. De gevolgen van de coronamaatregelen voor de eredienst zijn dus groot.

Prof. dr. F.G. Immink, emeritus hoogleraar Praktische theologie aan de PThU, betoogde dit vorige week in de jaarlijkse Cornelis Graaflandlezing. Hij stond stil bij de eredienst in coronatijd.

Geen vergeestelijking

De rooms-katholieke theologie verbindt de aanwezigheid van Christus aan Zijn lichamelijke tegenwoordigheid in het brood, dat verandert in Zijn lichaam. De gereformeerde eredienst is door de nadruk op de Heilige Geest kwetsbaar voor een vergeestelijking die het daadwerkelijke samenkomen relativeert, waarschuwde dr. Immink. Aan het avondmaal worden we geroepen om onze harten omhoog te heffen en ons te laten voeden door het hemelse brood Christus, terwijl het aardse brood ons wordt aangereikt. Als wij het van onze innerlijke beleving moeten hebben, zijn we aan onszelf overgeleverd. In de eredienst moet de piëtist in ons ook tot zwijgen worden gebracht. In de eredienst komt God tot ons en reikt Hij ons de genade aan. Dat wordt zichtbaar en tastbaar in het brood.

Avondmaal

Er wordt verschillend gedacht over de mogelijkheid om thuis via de livestream het avondmaal mee te vieren, maar in ieder geval is er alle reden om hier heel terughoudend in te zijn.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 14 oktober 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. H. van den Belt
Dr. H. van den Belt

is hoogleraar Systematische theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).