Waar bent u naar op zoek?

Basisboek missiologie verdiept denken over zending

Delen of ontvangen?

Ds. A.J. Mouw
Door: Ds. A.J. Mouw
Boekbespreking
Zending
05-12-2023

‘Ik heb een beetje zendingsdrang.’ Zomaar een zinnetje uit een interview met een weerman. Hij is overtuigd van zijn boodschap, maar roept ook weerstand op. Toch zal niets hem tegenhouden. Mensen zullen zijn boodschap horen, net zo lang tot hij overtuigd heeft.

De weerman kan pas rusten als zijn verhaal ook het hunne wordt. Boeiend hoe het woordje ‘zending’ hier blijkbaar wordt ervaren: de ander overtuigen met wat jij komt brengen.

Beweging van mensen

Zo hebben we dat in de kerk ook lang onderstreept. Zending is de beweging van ons uit naar daar waar het Evangelie nog niet klonk of wordt geleefd. We kunnen pas rusten als overal op aarde Gods Woord wordt gehoord en beleden. Zending: wij worden gezonden van hier naar daar om elders te delen van wat God ons gaf.

En natuurlijk: die kant ís er ook. Wij zouden als christelijke gemeente in Europa niet ontstaan zijn zonder de zendingsreizen van Paulus en zoveel anderen. Zij kwamen verkondigen, getuigen, gemeenten stichten. Betrokken in Gods missie. Basisboek missiologie noemt dit ook: een heidense wereld kreeg de enige ware God verkondigd (hfdst.4,6). Die beweging was er en moet er blijven. Tegelijk zenden we minder uit. Er wordt anders aangekeken tegen de waarde van uitzenden of er melden zich minder mensen om uitgezonden te worden (hfdst.20). Wij aarzelen soms bij onze eigen boodschap (hfdst.5), terwijl de levendigheid naar een ander werelddeel lijkt te verschuiven.

Zending van God

We krijgen (daarom?) meer oog voor de andere kant van zending: die van ontvangen. Want wat als zending gaat over de beweging die God maakt? Wij maken missie snel iets van mensen en vragen elkaar of we die verantwoordelijkheid nog wel verstaan. Maar wat als missie ook, eerst en echt iets van God is?

Dat perspectief wordt uitgewerkt met het begrip Missio Dei. Het betekent letterlijk ‘zending van God’. Het is een centraal zendingsbegrip geworden. Met woorden uit een citaat in het basisboek: ‘God zorgt zélf voor de uitvoering van zijn heilsplan. Dat laat Hij niet aan mensen over, hoewel Hij ze inschakelt en gebruikt.’

Het basisboek werkt dat denken over missie uit. Zo kun je de titel, Betrokken in Gods missie, ook goed begrijpen. Het is duidelijk een basisboek: allerlei aspecten komen langs. Lijnen vanuit de Bijbel, de geschiedenis, de theologie van onze tijd, praktijk in het gewone gemeenteleven. De hoofdstukjes zijn door verschillende auteurs geschreven en verschillen dus ook iets in opbouw, diepgang en kwaliteit. Maar het werd een toegankelijk boek dat de christelijke, plaatselijke gemeente veelzijdige verdieping kan geven in denken over zending.

Toepassing op actualiteit

Ik ga het boek niet analyseren. Ik zou zeggen: lees het zelf, dat is ook veel leuker. Liever wil ik proberen dat denken over zending als Gods missie bij wijze van verkenning toe te passen op de actualiteit. Want je kunt wel schrijven dat zending is ‘betrokken raken in Gods missie’, maar wat betekent dat dan concreet?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 23 november 2023. Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. A.J. Mouw
Ds. A.J. Mouw

is predikant van de hervormde gemeente te Aalburg en lid van de raad van toezicht van de GZB.