Er is recent een boekje uitgekomen met tien nagelaten preken van prof. K.H. Miskotte ('Te midden van het tumult'). Het boeiende is dat deze preken gevonden zijn in nalatenschappen van overleden mensen. Zijn er meer van zulke preken?
Ik stel me dat zo voor dat je door de papieren van je vader of je broer bladert, en dat je dan een preek tegenkomt. Die preek bleek belangrijk voor de overledene. Nu zijn er van Miskotte veel preken bewaard en uitgegeven, maar deze tien tot dusver niet. Die doken nu nog op, zoveel jaren later. Zou dat nog gebeuren: dat een preek erg belangrijk voor iemand is geworden, en dat die preek dus bewaard wordt. Dat je zo’n preek uitschrijft en in je archief opneemt?
Cassettebandjes
Ik kreeg pas van iemand negen casettebandjes om te beluisteren met preken van ds. A. Kool in de Jacobikerk in Utrecht (preken van begin jaren tachtig). Op een van de bandjes stond geschreven: ‘doopdienst Annemiek’. Zou dat nog gebeuren dat je de preek van een doopdienst, een belijdenisdienst, een huwelijksdienst of een begrafenisdienst bewaart, uitschrijft, overdenkt en koestert? Een eigen ‘preekarchiefje’ als onderdeel van een soort spiritual diary, van een geestelijk dagboek over woorden die je raken in een bepaalde periode van je leven en enige uitleg waarom.
Preken van Graafland
Ik schrijf daarover, omdat ik bezig ben met de preken van prof. dr. C. Graafland. In de ‘plaatsingslijst van het archief van C. Graafland’, een collectie van het HDC | Protestants erfgoed, kun je de preken terugvinden die hijzelf bewaard heeft.
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 27 oktober 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!