Eerst preek begrijpen
Hij is leuk, de knul die een avond op mijn kindertjes past. Ik ken 'm nog uit de tijd dat ik catechese gaf: open, spontaan, recht door zee.
Nu draagt hij zijn steentje bij aan een actie binnen de gemeente voor het goede doel door oppasservice. Aangezien mijn man en ik die avond beiden ‘in dienst van de Heer’ op stap mogen, maken we graag van zijn diensten gebruik.
Als ik thuis kom om kwart over tien, is hij een dvd aan het kijken. ‘Je mag ‘m wel meenemen’, zeg ik, ‘dan kun je ‘m thuis afkijken.’ Dat vindt hij wel een goed idee. ‘Bent u (!) er zondag? Dan geef ik ‘m dan terug’ ‘O, hoeft niet zo snel’, reageer ik, ‘over twee weken geef ik nog een keer catechisatie, dan val ik in voor Wouter, dan kan het ook.’ ‘O kick!’ zegt hij. Mijn vraag: ‘Wouter is toch ook wel kick?’ beantwoordt hij met een uitgebreid verhaal.
Ik spits mijn oren als hij zegt: ‘Volgend jaar wil ik misschien naar belijdeniscatechisatie. Ik ben al goed m’n best aan het doen, want ik vind dat je eerst de preek moet begrijpen voordat je belijdenis kunt doen. X gaat nu al, maar die zit ’s zondags nog steeds te kletsen en te klieren in de kerk. Dat vind ik dus niet kunnen. Ik laat nu m’n mobiel thuis en probeer echt goed op te letten. Het gaat al beter, maar lukt nog niet altijd.’
Boeiende gedachte: eerst Gods stem horen, dan pas kunnen antwoorden door zelf ja te zeggen. Blijkbaar speelt de preek daar een belangrijke rol in. Dominees zijn gewaarschuwd: ingewikkelde preken kunnen zomaar een struikelblok vormen voor een jongere die zijn weg met God wil gaan. Wie één van hen ergert…
Hij is niet alleen leuk, de knul die oppast, hij is ook een gouden vent. Trouwens wel minimaal vijf dagen van tevoren bellen als je hem wilt inhuren, dan kan hij het inplannen.
Hanneke Schaap
Dr. J. Schaap-Jonker uit Zwolle is lid van de Visiegroep van Areopagus (IZB).