Dr. Peter Gorter promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over gereformeerde migranten in Duitsland. Het gaat hier om een bijzonder interessante kerkhistorische studie, die evident in een leemte voorziet.
Althans, voor mij was dit helemaal nieuw. De titel van de dissertatie luidt Gereformeerde migranten. De religieuze identiteit van Nederlandse gereformeerde migrantengemeenten in de rijkssteden Frankfurt am Main, Aken en Keulen (1555-1600). Deze uitgave is een detailstudie van gemeentevorming die zich afspeelde in de schaduw van de Tachtigjarige Oorlog. Het archiefonderzoek moet zonder meer indrukwekkend worden genoemd.
Noodgedwongen aanpassen
Dit proefschrift is onderdeel van een onderzoeksproject naar gereformeerde vluchtelingen en migranten in het Duitse Rijnland in de tweede helft van de zestiende eeuw, waaraan Gorters promotor, prof. Mirjam van Veen, leidinggaf. Eerder dit jaar promoveerde Inge Schipper binnen dit project op een onderzoek naar gereformeerde migranten in kleine steden in het Duitse hertogdom Kleef.
Gereformeerden in de zestiende eeuw moesten zich in het buitenland noodgedwongen aanpassen om het voortbestaan van de gemeenten te waarborgen, zo blijkt uit dit proefschrift van Peter Gorter. ‘Het waren geen stoere calvinisten.’
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 28 oktober 2021.
Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!