Waar bent u naar op zoek?

Gelovige jongeren stemmen niet automatisch op confessionele partij

23-04-2021

De jongste verkiezingen laten opnieuw zien dat de steun voor confessionele politiek afbrokkelt. Zo is het voor jongeren niet vanzelfsprekend om op een christelijke partij te stemmen. Hoe moeten we deze ontwikkeling duiden? vraagt dr. H. van den Belt.

In Nederland verkeren we in een luxepositie, vergeleken met andere landen: we kunnen kiezen uit drie confessionele partijen. Toch stemmen veel christenen, vooral jongeren, op een andere partij. Met name de ChristenUnie scoort naar verhouding slecht bij de jongere generatie.

Gebrek aan jongeren bij CDA en CU

Volgens een Ipsos-onderzoek houdt de ChristenUnie nog maar twee zetels over als alleen de jongste kiesgerechtigden (18-24 jaar) stemmen, het CDA krijgt zeven zetels en de SGP drie. Dat christelijke jongeren op een christelijke partij stemmen, is al veel langer niet meer vanzelfsprekend. Dr. Dolf te Velde, docent aan de Theologische Universiteit Kampen, schreef op twitter: ‘In mijn directe omgeving speelt dit al meer dan 20 jaar. Medestudenten die SP of GL stemden omdat dát pas christelijk zou zijn. Of D66 voor meer directe democratie.’

Toch kan het grote gebrek aan steun bij de jongste keizers er ook wijzen op een sterkere invloed van de secularisatie bij de jongeren in de achterban van de CU, een ontwikkeling die zich al eerder bij het CDA heeft voorgedaan. De christendemocraten behaalden kort na de oprichting nog ongeveer een derde van het aantal kamerzetels. Het is sinds die tijd alleen maar bergafwaarts gegaan, met een kort herstel onder leiding van Jan-Peter Balkenende.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 22 april 2021, of download de gratis pdf.

Bestel een los nummer, maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,- of neem een jaarabonnement op De Waarheidsvriend.