Waar bent u naar op zoek?

column

Gezinsonzekerheid

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Door: Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Gezin
Politiek
14-11-2023

Wat de SGP lanceerde, wordt inmiddels omarmd door vier partijen: ook CDA, CU en BBB willen het gezin beschermen in de grondwet. Gaat het met gezinnen goed, dan gaat het met de samenleving goed. Deze partijen zien dat problemen die niet in de gezinnen worden opgevangen, doorsijpelen naar school of naar de zorg. De wettekst is neutraal opgesteld, voor alle soorten gezinnen. Wie er allemaal bij een gezin kan horen, blijft open. In ons politieke speelveld zijn er immers ook partijen die ervoor pleiten dat een derde of vierde ouder van een kind goed geregeld wordt.

Niet iedereen vindt extra zekerheid voor het gezin nodig. Zo zei genderwetenschapper en feministe Linda Duits in het ND: ‘Alleen zijn wordt bestraft.’ Ze wijst op de lasten van eenpersoonshuishoudens en spreekt over alleenstaandendiscriminatie. ‘Dat is onrechtvaardig, regels en wetten zouden leefvormneutraal moeten zijn.’

Dit denken staat niet op zichzelf. De Britse schrijver Sophie Lewis trekt dit in het extreme door. ‘We kunnen geen feministische toekomst hebben zonder het gezin af te schaffen.’ In haar spraakmakende boek Full Surrogacy Now (Draagmoederschap zonder beperkingen) gebruikt ze de draagmoederschapsindustrie om haar argumentatie op te bouwen dat alle zwangerschap ‘werk’ is vanwege de enorme fysieke en emotionele arbeid die het vereist van ‘degenen die het doen’. Dit is niet zomaar ‘natuurlijk’, nee, we hebben dit zo gemaakt om politieke en economische redenen, stelt ze. Het ‘werk’ van het maken van nieuwe mensen zou door ons allemaal moeten worden gedeeld. De moeder is niet langer een natuurlijke categorie, maar iets dat we kunnen kiezen, met behulp van techniek. In Lewis’ utopische toekomst bestaat het gezin zoals we dat kennen, niet meer. Iedereen is kunstmatig gemaakt en we bemoederen elkaar. We verdelen alles, zelfs een zwangerschap. Kernhuishoudens houden nu eenmaal kapitalisme in stand, rijkdom en eigendom die door stambomen ontstaan. Het gezin is een obstakel naar gelijkheid tussen mensen.

Oude revolutionaire ideeën om het gezin af te schaffen dragen nu een hedendaags jasje. Geen gek idee dus om het gezin in de wet te beschermen. Is het gezin niet de oorsprong van bestaanszekerheid? Tegelijk verlang ik naar meer: geen woorden die afbreken, maar die opbouwen. Tijd voor een nieuwe doordenking: Full Family Now.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Drs. Elise van Hoek-Burgerhart
Drs. Elise van Hoek-Burgerhart

is als manager onderzoek en beleid werkzaam bij de NPV – Zorg voor het leven.