Waar bent u naar op zoek?

De Great Reset (1)

Grote wereldproblemen

Dr. M.J. de Vries
Door: Dr. M.J. de Vries
Actualiteit
04-01-2022

De Great Reset had al geen gebrek aan aandacht, maar dankzij een preek van dr. P.J. Visser over Openbaring 13 is deze onder christenen helemaal voluit in de belangstelling komen te staan. Het is een bron van controverse en onrust. Waar gaat dit allemaal over en hoe moeten we ertegen aankijken?

Er is veel verwarring over de Great Reset en het valt niet mee om te onderscheiden welke informatie betrouwbaar is en welke niet. In twee artikelen doe ik een poging om enige helderheid te scheppen en een weg te wijzen.

Autonomie opgeven

De Great Reset is een idee dat ontwikkeld is door Klaus Schwab, directeur van het World Economic Forum (WEF). Hij introduceerde het in zijn boek COVID-19: The Great Reset, dat verscheen op 9 juli 2020 toen de covid-crisis nog maar een paar maanden oud was. Het WEF werd in 1971 in Zwitserland opgericht. De organisatie belegt jaarlijks een conferentie in Davos, waar leidende figuren uit het bedrijfsleven, de politiek en journalisten discussiëren over de grote wereldproblemen. Bevoegdheden heeft het WEF niet, maar als opiniemaker heeft het wel invloed. Dat blijkt alleen al over de ophef die ontstaan is naar aanleiding van het boek over de Great Reset.

Great Reset betekent letterlijk: grote, nieuwe instelling. We kennen het woord ‘reset’ wel. Als een tablet of computer vastloopt, kun je die ‘resetten’ en dan wordt alles opnieuw ingesteld. Een dergelijke reset, maar dan een maatschappelijke, is volgens Schwab nodig, omdat de manier waarop landen nu proberen wereldproblemen op te lossen, ernstig tekortschiet.

Er ligt volgens hem te veel bevoegdheid bij afzonderlijke landen, waardoor het bijna onmogelijk is tot een gemeenschappelijke aanpak te komen. Een voorbeeld daarvan is de aanpak van het klimaatprobleem. Elk land beslist afzonderlijk hoe het daarmee omgaat. Dat betekent dat het ene land veel doet en het andere weinig, waardoor er in de praktijk te weinig bereikt wordt. De enige oplossing is, volgens Schwab, om bevoegdheden naar een hoger, internationaal niveau te tillen.

Benieuwd naar wat dr. De Vries te zeggen heeft over dit onderwerp? Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 6 januari 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. M.J. de Vries
Dr. M.J. de Vries

uit Papendrecht is bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Technische Universiteit Delft en lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond.