Waar bent u naar op zoek?

De rol van de kerk bij psychische klachten: meeleven, meelijden, meedoen

Haalbare betrokkenheid

Femmeke van den Berg
Door: Femmeke van den Berg
Pastoraat
06-10-2022

Regelmatig klinken bij de voorbede namen van gemeenteleden van de kansel. Bij lichamelijke problemen lijkt dat vanzelfsprekend. Hoe vaak wordt echter afgekondigd dat iemand depressief is, ten onder gaat aan dwanghandelingen of worstelt met een angststoornis?

Psychische problemen zijn minder zichtbaar. Daarbij kan schaamte of angst voor veroordeling openheid over psychische klachten bemoeilijken. Helaas zijn kerken niet vrij van taboes op dit gebied. Dat is jammer, want kerk en ggz (geestelijke gezondheidszorg) kunnen elkaar versterken bij de zorg voor mensen met psychische problemen. Weliswaar is de ggz aan zet wanneer professionele hulp nodig is, maar deze hulp is meestal niet 24/7 beschikbaar. Binnen de ggz wordt meer en meer het cliëntennetwerk bij de zorg betrokken. Deze informele steun kan een aanvulling zijn op professionele hulp, zoals Eleos die bijvoorbeeld biedt. Eleos werkt met de herstelvisie, waarbij op vijf levensgebieden herstel bevorderd wordt. Niet alleen vermindering van psychische klachten, zelfzorg of sociale relaties krijgen aandacht, maar ook het dagelijks leven, zingeving en geloof. Het netwerk kan hierin ondersteunen. Waar mogelijk en gewenst betrekt Eleos daarom het kerkelijk netwerk bij behandeling en begeleiding, want dat biedt kansen voor herstel. 

Welkom zijn

Jesse (8) wordt behandeld voor autisme en ADHD. Door de zorg voor Jesse heeft moeder Joanne weinig oplaadmomenten. Jesse heeft geen vriendjes en voelt zich vaak alleen. Pas zei hij: ‘Ik denk dat God mij ook niet lief vindt.’

In de behandeling leert Jesse omgaan met overprikkeling. Er wordt gekeken naar aanpassingen thuis en op school, zodat hij minder last heeft van onrust en woede-uitbarstingen. Jesse gaat niet naar de kinderclub van de kerk, want daar is hij ‘niet te hanteren’. Dat, en zijn gebrek aan vriendjes, beïnvloedt hoe Jesse naar zichzelf kijkt. En naar God. Niemand zit op hem te wachten, dus God vast ook niet. 

Pastoraat verlenen aan een achtjarige is waarschijnlijk een brug te ver.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 6 oktober 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Femmeke van den Berg
Femmeke van den Berg

is projectleider Informele kerkelijke zorg bij Eleos.