Op de omslag van ‘Maria. Icoon van genade’ staat een vrouw in een blauwe mantel en met een aureool. De vrouw is duidelijk Maria. Ik bleef na ontvangst langer naar de kaft kijken dan gebruikelijk. Het maakte me onmiddellijk nieuwsgierig naar de inhoud.
Bij het lezen van bronnen uit de (vroege) Reformatie was het mij al vaker opgevallen dat de positieve aandacht voor Maria daar groter is dan de praktijk in het huidige protestantisme doet vermoeden. Dat roept op z’n minst vragen op bij de wijze waarop hedendaagse protestanten omgaan met Maria. Deze vragen worden in het boek opgepakt en uitgewerkt. Vanuit wat de Bijbel en de traditie over Maria zeggen, worden er door dr. Arnold Huijgen boeiende verbanden naar hedendaagse onderwerpen zoals gender, de Europese Unie en corona gelegd.
Waarom Maria
Een uitgebreid boek over Maria van een protestantse theoloog is verrassend te noemen. In de inleiding deelt dr. Huijgen, als hoogleraar systematische theologie verbonden aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, diverse overwegingen die hebben geleid tot een boek over Maria. Zo merkt hij op dat er in het gereformeerd protestantisme, met een sterke nadruk op waarheid, vaak weinig aandacht is geweest voor het schone. De auteur zelf is vooral onder de indruk van de liedcultuur rondom de lofzang van Maria, het Magnificat.
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 28 oktober 2021.
Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!