Het hyperindividualisme in de westerse samenlevingen holt de democratie uit en maakt ons bovendien weerloos tegen grote rampen, analyseert de Amerikaanse socioloog Robert Putnam. In de Vlaamse krant De Morgen gaf hij onlangs een interview.
Mijn toepassing van zijn verhaal is: ‘Zet je kapitaal in, kerk.’ Zo zegt hij het zelf niet, maar ik lees dat in zijn betoog. Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat de hoogte van het dodental ten gevolge van corona in hoge mate samenhangt met het ontbreken van sociaal kapitaal. We hebben dringend een ‘ethische revolutie’ nodig, aldus Putnam.
Samenwerken
Hij verwijst daarbij naar een eerdere fase in de geschiedenis. Eind negentiende eeuw was er ook sprake van een golf van individualisme, gevoed door de gedachte van survival of the fittest (het overleven van de sterkste). Dit sociaal-darwinisme zette mensen ertoe aan vooral voor zichzelf op te komen en geen medelijden te hebben met de zwakkeren. Daar kwam een kentering in dankzij de helende invloed van bewogen predikanten die zeiden: ‘Dat is niet wat Jezus deed! Lees de Bergrede, daarin zegt Jezus: bekommer je om de ander, niet in de eerste plaats om jezelf.’
Terwijl ik op Putnams verhaal zat na te kauwen, hoorde ik een seculiere organisatiedeskundige een pleidooi houden dat hier naadloos op aansluit. ‘De samenleving heeft de kerk heel hard nodig’, zei zij expliciet. ‘Jullie hebben zoveel in huis. Focus als christelijke organisaties niet op allerlei verschillen, maar werk samen om er voor de samenleving te zijn.’
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 10 november 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!