Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…
Soms zie je opeens wat je eerst niet zag. Je kijkt dwars door gebrokenheid, ziekte en pijn heen en ziet iets van de andere werkelijkheid
De sint is in aantocht. Elk jaar weer raakt de eerste periode van advent ietwat in de verdrukking door het nog hevigere verlangen naar de goedheiligman. Want tsja, een man die je een cadeautje komt brengen, is al snel interessanter. Ik heb altijd tegen mijn kinderen gezegd dat het sinterklaasfeest een spel is en dat het gewoon verklede mensen zijn. Maar zelfs voor een achtjarige is het moeilijk te geloven dat het niet echt is. Ja, die Sint heeft een nepbaard en hij is heus geen 350 jaar oud, maar hij komt wel echt uit Spanje en is zo levend als wat. Zelfs toen ik mij in het bijzijn van mijn jongste zoon verkleedde tot Piet, was ik Piet zodra ik de kleren aanhad. Waar een ander een slecht gelukte Piet met twee roetveegstrepen zag, zag hij de ware knecht van Sint. Het is maar hoe je kijkt.
Zo kun je allebei hetzelfde zien en toch allebei iets anders zien. Of allebei hetzelfde horen, maar toch iets anders horen. Je bent ontroerd door een lied en denkt dat iedereen datzelfde wel gevoeld moet hebben, maar iemand naast je zegt: ‘Ben je verkouden?’ Tijdens een concert heb je het gevoel gehad alsof de hemel meezong, maar je lijkt de enige die dat gemerkt heeft. Of je zit in de trein en bent verwonderd over de prachtige zonsopgang, maar de hele coupé slaapt, werkt of kijkt op zijn mobiel. Andersom zal het vast ook gebeuren, dat anderen iets zien wat ik niet zie. Daar ben ik me uiteraard niet bewust van.
Soms kun je naar je leven en de wereld om je heen kijken en moedeloos worden. Zoveel gebrokenheid, ziekte, eenzaamheid, pijn, dood. Toch zie je soms opeens wat je eerst niet zag. Je kijkt er dwars doorheen en ziet iets van de andere werkelijkheid. Elisabeth Barrett Browning (1806-1861) beschrijft dat prachtig:
De aarde zit boordevol hemel
en elke struik, hoe gewoon ook,
staat in lichterlaaie voor God.
Maar alleen wie het ziet,
trekt zijn schoenen uit.
De rest zit eromheen
en plukt bramen.