Waar bent u naar op zoek?

In zicht

30-03-2023

Veenendaal gaat twee straten in de wijk Groenpoort vernoemen naar een hervormde predikant die in de vorige eeuw de gemeente diende.

Hoe krijgen straten een naam? In Veenendaal is er sinds 1953 een Commissie Naamgeving. Voor die tijd werden de straatnamen bedacht door de burgemeester en de wethouders. De commissie bestaat uit een lid van het college van B & W, drie ambtelijke deskundigen van de afdelingen Inwoners, Bouw en woningtoezicht, en Openbare werken, een historicus en twee inwoners van de stad. Met het oog op sorteren door de post mogen de eerste vier letters van een straat niet hetzelfde zijn. Voor Groenpoort, de laatste buurt in Veenendaal-Oost, is gekozen uit namen van groengebieden in Nederland, fruit tot bekende Veenendalers en verzetsstrijders. De commissie straatnamen stelde voor bij het binnenkomen van De Groenwal enige plaatsgenoten te vernoemen die op diverse manieren hebben bijgedragen aan het lokale karakter van Veenendaal of Veenendaal naar buiten toe enige bekendheid gaven. Onder hen is Wim Bleijenberg, de Veenendaalse voetballer die in 1960 als speler van Ajax drie keer scoorde in de wedstrijd tegen Feyenoord én die in 2016 begraven werd door ds. P. Vermaat. Bij zijn overlijden schreef een kennis van hem in De Waarheidsvriend: ‘Wim ging alles steeds meer relativeren, zeker na het verlies van zijn vrouw, zo’n twaalf jaar geleden. Toen ik ruim tien jaar geleden voor het eerst bij hem op bezoek was, liet hij alle prijzen, oorkondes en gedenkwaardige foto’s zien. “Toch is het in de wereld ‘opgaan, blinken en verzinken’; je houdt uiteindelijk niet veel over. En je kunt hiervan ook niets meenemen,” zei hij. “Jezus is mijn alles.”’

Ook twee hervormde predikanten krijgen (naast de schrijver Rik Valkenburg en de theologe Hebe Kohlbrugge) in Veenendaal een straat, de ‘Dominee Jongebreurzoom’ en het ‘Dominee Vroegindeweijpark’. Ds. M. Jongebreur, een van de oprichters van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk, was van 1904 tot zijn overlijden als gevolg van een autoongeluk in 1930 hervormd predikant in Veenendaal. In het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond was hij secretaris en later penningmeester. Hij zette in Veenendaal een afdeling van vakvereniging Patrimonium op. Ook stichtte hij de Patrimoniumschool en werd op zijn initiatief de Julianakerk gebouwd. Premier Hendrik Colijn vroeg ds. Jongebreur namens de anti-revolutionairen lid te worden van de Tweede Kamer. Hij weigerde, hij kon niet weg uit Veenendaal.

Ds. A. Vroegindeweij, de jongste van de vier broers die predikant werden, had de bijnaam ‘de paus van Veenendaal’. Hij was er van 1947 tot zijn overlijden in 1978 hervormd predikant. Hij was actief in het opbouwen van naoorlogs Veenendaal op kerkelijk en maatschappelijk gebied, waaronder bejaardenzorg, maatschappelijke dienstverlening en (lager en middelbaar) onderwijs. Hij was mede-oprichter van de latere Christelijke Hogeschool Ede. Lang was ds. Vroegindeweij voorzitter van de hervormde Mannenbond en eindredacteur van het Gereformeerd Weekblad.


CNE.news (Christian Netwerk Europe) meldt een opvallend bericht, namelijk dat in Kroatië de koopzondagen aan banden gelegd lijken te worden. Als de wet die is ingediend bij het parlement, wordt aangenomen, moeten winkels op zon- en feestdagen gesloten blijven. De overheid heeft een maximum vastgesteld van zestien koopzondagen per jaar, als winkeliers hun deuren op de rustdag toch willen openen. Premier Andrej Plenković verwelkomt de nieuwe veranderingen die meer vrije tijd in het hele land zullen geven. ‘De wet staat winkelpersoneel toe om de zondag met hun gezin door te brengen.’