Waar bent u naar op zoek?

In hertaalde vorm roept Wilhelmus à Brakel ons op tot een persoonlijk geloofsleven

Indringend en pastoraal

Ds. M. Kreuk
Door: Ds. M. Kreuk
04-09-2021

Jasper Stam heeft zijn hertaling van de bekende klassieker van Wilhelmus à Brakel, Redelijke Godsdienst, met de uitgave van de delen IIB en III voltooid. Hiermee geeft hij christelijk Nederland een waardevol oud meesterwerk terug, dat mede door de taalbarrière uit beeld dreigde te raken.

De hertaling is opnieuw knap gedaan. Ze is bij momenten redelijk vrij, maar wel goed en verhelderend. Brakels belangrijke bijbelse, theologische en pastorale overwegingen worden hier opnieuw tot spreken gebracht, in voor ons begrijpelijke taal.

Verborgen omgang

Het meest kenmerkende voor Brakels boek is de aandacht die hij geeft aan het persoonlijke geloofsleven, waarin de geestelijke, verborgen omgang met God centraal staat. Brakel beschrijft zowel de eigenheid van dit geestelijke leven, de inhoud en de roeping ervan, alsook de bestrijding en de aanvechtingen waarmee het gepaard kan gaan. Allerlei voorkomende vragen worden door hem behandeld en van een pastoraal antwoord voorzien.

Zijn betoog is vaak indringend en vol waarschuwingen. Zo merkt hij bij de behandeling van de vijfde bede van het Onze Vader op dat veel mensen ‘zich een vergeving inbeelden die helemaal niet bestaat’. Ze beseffen niet dat de schuld gestraft moet worden, en denken dat God ons mensen wel zal vergeven, wanneer we maar om genade bidden en voortaan ons best doen om naar Zijn geboden te leven. Maar wil een mens verlost worden van schuld en straf, ‘dan moet hij een Borg hebben’.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 2 september 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. M. Kreuk
Ds. M. Kreuk

is predikant van de hervormde gemeente te Oude Tonge.