Waar bent u naar op zoek?

column

Koosjer slachten

27-04-2011

Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt er in Nederland een einde aan een Joodse traditie van bijna vier eeuwen. Het onverdoofd slachten van een dier zal door geen enkele beugel van de wet meer kunnen.

Vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar mag niet mag leiden tot ‘extra en onnodig dierenleed’, aldus de Kamer.

Beelden heb ik gezien van beide manieren van slachten, verdoofd en onverdoofd. Kijken naar een dier dat sterft om mensen in het leven te houden, is geen aangename ervaring. Of het nu met of zonder verdoving gebeurt.

Dieren zijn eerder geschapen dan de mens. En gezegend door de Schepper. Pas na de zondvloed is het de mens toegestaan vlees te eten. Onder strikte bepalingen. Het vlees met zijn ziel, dat is het bloed, mag niet gegeten worden. Daaraan houden Joden zich. En daaraan worden niet-Joden gehouden in de geboden voor de kinderen van Noach. In zijn bloeddorstigheid zal de mens niet een stuk vlees van een dier scheuren om dat rauw te verslinden. Respect voor dieren is de gevraagde grondhouding. Dat heeft het Joodse volk de eeuwen door tot uiting gebracht in het koosjere slachten.  

In het kielzog van de Partij voor de Dieren wil nu een meerderheid van de Tweede Kamer een verbod op deze wijze van slachten. ‘De Joodse gemeenschap wordt hiermee hard getroffen. Zij slachten op zeer beperkte schaal ritueel. Deze slacht is binnen het jodendom onderdeel van de behandeling van dieren die aan ethische normen gebonden zijn’, aldus dr. Arjan Plaisier. Onze kerk heeft de fractievoorzitters van de politieke partijen dringend opgeroepen het initiatief wetsvoorstel niet te aanvaarden. 

Eén keer eerder is koosjer slachten verboden, in 1940 

Begin dit jaar schreef ik in een column dat voor bewust levende Joden in Nederland geen toekomst meer lijkt te bestaan. Met het recente voorstel is het jodendom een pas naar die toekomst hard afgesneden. De Joodse manier van slachten kent in Nederland een traditie van 375 jaar. Gedurende deze periode is er maar één keer een verbod op Joods slachten uitgevaardigd. Op 31 juli 1940 was het de eerste maatregel van de bezetter die welbewust de kern van de Joodse geloofsgemeenschap raakte. Moge het niet opnieuw gebeuren.

H. Vreekamp

Dr. H. Vreekamp is predikant en schrijver.