Waar bent u naar op zoek?

column

Levenslot

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
Column
04-01-2022

In de Thaise cultuur speelt het ‘lot’ een grote rol in het dagelijks leven van mensen. Het lot dat je gunstig moet stemmen door goede daden te doen, maar dat je ook kunt beïnvloeden door amuletten te dragen met afbeeldingen van de Boeddha of van een ‘boeddhistische oudvader’.

Deze amuletten kun je kopen, maar je kunt die ook krijgen als je een gift geeft aan een tempel. Hoe groter de gift, hoe groter de gelukskansen.

Tegelijk geldt dat het lot onomkeerbaar is. Deze onomkeerbaarheid van het lot is iets wat men gelaten aanvaardt. Zo laat men eigenlijk amper emotie zien bij bijvoorbeeld een ongeluk met een dodelijke afloop. ‘Dit is de tijd dat het lot besliste dat deze persoon moest sterven, en daar doe je nou net niks aan…’, wordt geredeneerd.

Deze gelatenheid met betrekking tot het lot is, denk ik, ook een van de redenen waarom het zo moeilijk is om veiligheidsregels in het verkeer erdoorheen te krijgen. Hoewel Thailand op een trieste nummer één staat met dodelijke motorfietsongelukken, is het eigenlijk onbegonnen werk om iedereen een helm te laten dragen. ‘Als het je tijd is om dood te gaan, ga je toch, of je nu een helm draagt of niet’, is de redenatie. Mondmaskers worden overigens wel altijd gedragen, ook op de motorfiets, maar dat ter zijde.

Nu is geloven in een lot natuurlijk niet zo heel vreemd. Ook wij christenen geloven in een lot. Het verschil is echter dat wij geloven in een lot dat God onderhoudt, omdat Hij het ons toewijst (Ps.16:5). Wij weten dat voor ons die geloven, alles meewerkt ten goede (Rom.8:28) en dat onze lichte verdrukking nu niet opweegt tegen de heerlijkheid die komt (2 Kor.4:17). Dat verschil tussen het blinde, harde lot, tegenover een goede, trouwe God is precies wat alles anders maakt.

De vraag is nu natuurlijk: hoe zit dat dan met die helm, dat masker en die eigen verantwoordelijkheid? Ruth Bell Graham (de vrouw van…) vat het mooi samen: ‘Doe het mogelijke, en vertrouw God voor het onmogelijke.’

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers

werkt in Zuidoost-Azië, waar ze met haar man Jaap betrokken is bij kerkplanting onder onbereikte bevolkingsgroepen.