Waar bent u naar op zoek?

Meerderheid Nederlanders wil minimumleeftijd en deskundigenverklaring voor wijzigen geslacht

10-02-2022

Een meerderheid van de Nederlanders wil een minimumleeftijd en deskundigenverklaring als voorwaarden voor het juridisch wijzigen van het geslacht op de geboorteakte. Een nieuw wetsvoorstel wil deze criteria echter afschaffen. Diederik van Dijk, directeur van de NPV: ‘Hier blijkt een kloof tussen de politiek en Nederlandse burgers. De politiek moet een pas op de plaats maken en eerst het maatschappelijk debat ruimte geven.’

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel, dat bedoeld is om bij te dragen aan de emancipatie van transgender personen. In de voorbereiding van het wetsvoorstel zijn de opvattingen van Nederlandse burgers echter niet onderzocht. In opdracht van NPV-Zorg voor het leven peilde onderzoeksbureau DirectResearch daarom de mening van een representatieve groep van 1083 Nederlanders over het veranderen van geslacht op de geboorteakte en paspoort of identiteitskaart.

In tegenstelling tot wat het wetsvoorstel beoogt, vindt 56 procent van de Nederlanders dat er een minimumleeftijd moet zijn voor het veranderen van het geslacht. Slechts 13 procent is het hiermee oneens. Op de vraag welke minimumleeftijd zij goed vinden, antwoorden de meesten achttien jaar. Dit is hoger dan de minimumleeftijd van zestien jaar, die nu geldt.

Van de Nederlanders vindt 52 procent een deskundigenverklaring een goede voorwaarde voor het wijzigen van het geslacht, 14 procent vindt dit niet. Uit de open antwoorden blijkt dat men het veranderen van geslacht een ingrijpende keuze vindt.