Waar bent u naar op zoek?

Muziek

M. Seijbel
Door: M. Seijbel
01-07-2021

Bij het Duitse label ‘Aeolus’ verscheen een cd met de complete orgelwerken van Robert Schumann (1810-1856). Deze componist, die bij ons beter bekend is als componist van piano- en orkestwerken, heeft het orgel toch niet helemaal links laten liggen. Hij heeft ons een aantal orgelwerken dan wel composities voor de pedaalvleugel nagelaten die incidenteel wel eens op orgelconcertprogramma’s voorkomen. Nu zijn ze in totaliteit op een cd gebrand.

Allereerst zijn op deze Aeolus-uitgave zes studies voor de ‘Pedalflügel’ in canonische vorm vastgelegd, composities die ook uitstekend op orgel kunnen worden gespeeld. Dan volgen ‘Vier Skizen für den Pedalflügel’ en ten slotte ‘Sechs Fugen über den Namen B.A.C.H.’.

Voor de uitvoering tekende organist Daniel Beckmann. Hij koos hiervoor het fraaie orgel in de Sint Ignaz-kerk in Mainz (Duitsland) uit. Dit orgel leent zich uitstekend voor de vertolking van deze werken, die men niet zo vaak hoort. Daniel Beckmann is een muzikale speler, die met zorg zijn registraties heeft gekozen en zich laat horen als een organist met grote bekwaamheden. Het bijzondere van deze cd is mede gelegen in het feit dat we in aanraking komen met wat onbekendere werken uit de romantische muziekperiode. Tevens maken we kennis met weer een wat jongere organist, die ook een interessant orgel voor het voetlicht brengt.

Aan de gehele uitgave, zowel opname-technisch als wat betreft de verpakking met het uitvoerige begeleidende tekstboekje (Engels/Duits), is grote zorg besteed. Het fraaie orgelfront dat is afgebeeld in het tekstboekje, doet meteen al verlangen dit orgel te willen horen. Organist Beckmann voldoet hier voluit aan door het orgel in alle facetten ten toon te spreiden.

Aeolus-Verlag verdient best eens een compliment voor het laten verschijnen van dit soort uitgaven. Hiermee wordt de ware orgelkunst gediend.

Bestelnummer: Aeolus 11201.

M. Seijbel, Elburg

M. Seijbel
M. Seijbel