De ene ophef blijkt de andere niet. Sommige mensen en media klimmen op de barricaden als een bepaalde groep slachtoffer is, maar halen de schouders op als een ander hetzelfde overkomt. Dat vind ik wel eens moeilijk.
Waarom bleef het oorverdovend stil na het recente bloedbad onder bijna 200 christenen in Nigeria? Ze zijn tijdens kerstnacht gedood door moslim-extremisten. Behalve een summier tweetje door de EU-ambassade in Nigeria hoorden we niets vanuit de Brusselse hoofdkwartieren. Terwijl over andere incidenten volop reacties verschijnen.
Daarop vroeg ik zelf half januari in het Europees Parlement een debat aan over dit bloedbad. Maar helaas, zelfs de christendemocratische fractie wilde er toen niet over praten. Het bleef bij stilte. Beschamend. Is het misschien omdat veel journalisten zelf niet-christelijk zijn, zoals een journalist me onlangs vertelde? En vast geldt inmiddels hetzelfde voor veel politici. Ze voelen zich dan allicht niet zo verwant met christenen elders.
Ik schreef hier al eerder met welke oogkleppen op de EU kijkt naar het conflict tussen Hamas en Israël: voor Palestijnen zijn er subsidie en warme woorden, voor Israël is er alleen koude kritiek.
Of ligt het aan ons? Hebben wij in een christelijke cocon misschien meer oog voor leed van medechristenen dan van niet-christenen? Dat sluit ik zeker niet uit. Maar er zijn aanwijzingen dat christenen onevenredig vaak slachtoffer zijn. Christenen zijn ’s werelds grootste groep vervolgde gelovigen. Inmiddels circa 365 miljoen mannen, vrouwen en kinderen ondergaan discriminatie, geweld of zelfs moorden. Organisatie Open Doors maakt jaarlijks een ranglijst van de vijftig gevaarlijkste landen voor christenen. Zelfs deze trieste aanklacht gaat aan velen voorbij als een schip in de nacht.
Het is mij te stil over religieuze onderdrukking. Als SGP pleiten we voor krachtiger actie tegen landen die geloofsvrijheid niet respecteren. Desnoods moet de EU handelsvoordelen opschorten als sanctie. Ik gun ieder mens ter wereld dezelfde vrijheid als die wij mogen genieten in ons veilige Europa. De vervolgden verdienen onze steun in die strijd.
Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!