Waar bent u naar op zoek?

Op Vakantie Naar De Kerk

Harriëtte Smit
Door: Harriëtte Smit
17-06-2021

Versoepelingen van coronamaatregelen zijn in gang gezet en de mogelijkheid om op vakantie gaan komt in zicht. Waar een vakantiereis deze zomer ook naar toe zal gaan, één ding hebben alle bestemmingen gemeen: er zijn plaatselijke kerken waar je een kerkdienst kunt bezoeken.

Velen zullen richting het Franse vakantieland trekken om even andere lucht in te ademen en nieuwe ervaringen op te doen. Een kerkdienst bezoeken in een ander land is een belevenis. Soms is de kerk midden in de stad en moet je je auto parkeren in de parkeergarage. Een andere keer moet je ruim een uur rijden over kleine wegen door een prachtige landschap en is de kerk makkelijk te vinden in een dorp dat bestaat uit slechts enkele straten.

De moeite waard

Er klinkt samenzang van onbekende woorden, maar met een herkenbare melodie. Soms is er een kerkdienst in de openlucht. Veel dingen zijn anders dan we misschien gewend zijn, maar zo’n bezoek is de moeite waard. Het biedt ons de kans om te zien wat God op andere plaatsen doet en dat Hij op zoveel manieren werkt die we anders niet zouden zien. Een onbekend kerkgebouw binnenlopen en weten dat we ons verbonden voelen met een stel vreemden, omdat we allemaal dezelfde God liefhebben, is opbeurend. Dit herinnert ons aan de gemeenschap der heiligen.

Manier van leven

Als het bezoeken van de kerk een prioriteit is, ook in onze vakantie, dan laten we kinderen zien dat het aanbidden van God niet alleen om een plaats of bepaalde vrienden gaat, maar om Jezus. Dat het een manier van leven is. Zelfs als misschien niet bekend is of het helemaal uitkomt, doen we ons best om een kerk te zoeken waar we onze God kunnen eren op zondag.

Gasten

Het is geweldig om als gast een kerk binnen te gaan en te ervaren hoe een andere kerk de dingen doet. Vaak leidt dat tot levendige gesprekken over wat ze doen en hoe ze het doen. De ervaring om zelf ergens gast te zijn helpt ons om in ons eigen dagelijks leven en in de kerk gastvrijheid te beoefenen.

Een zegen

Tot dusver hebben we gezien op welke manieren ons geloof en onze relatie met God kunnen worden verdiept door tijdens een vakantie een kerk te bezoeken. Maar de belangrijkste reden om een kerk in een ander land te bezoeken, is dat je door te gaan een zegen voor anderen kunt zijn. In vakantielanden in Europa staat de kerk voor veel uitdagingen. Onze aanwezigheid in combinatie met een woord van aanmoediging of een zegenend gebed kan echt een verschil maken voor een kerk in nood. Laten we na de dienst dan ook niet direct naar huis gaan, maar de ander ontmoeten. Laten we de mensen aanmoedigen in wat ze goed doen.

Leerzaam

We hebben veel te leren van onze broeders en zusters wereldwijd. Een kerk bezoeken op vakantie kan ons helpen God op een nieuwe manier te ervaren en te zien dat Hij wereldwijd werkzaam is.


Buitenlandse kerkdiensten

Wie een kerkdienst in het buitenland wil bezoeken, kan zich oriënteren op kerkdiensten-buitenland.nl. Specifiek voor Frankrijk is ook informatie te vinden op kerkdienstinfrankrijk.nl.


‘Ik vind het best fijn om naar een Franse kerk te gaan, ook al spreek ik zelf geen Frans. De mensen zijn vaak superaardig en de diensten zijn niet zo stijf, best relaxt. In sommige kerken komen niet zo vaak kinderen en vinden mensen het heel speciaal als er kinderen zijn. Vaak is er een Nederlandse vertaling van de preek en dan kan ik het goed volgen. Mijn vader preekte ook een paar keer in La Bastidesur-L’Hers (Ariège). Na de laatste dienst kreeg iedereen nog wat te drinken en te eten als afscheid. Dat was heel gezellig. Afgelopen zomer kreeg ik in Rodez een courgette mee. Daar hebben we nog een week lang van gegeten. Natuurlijk gaat het niet alleen om het eten, maar eten is in Frankrijk wel heel belangrijk 😉 .’

Adrian Huijgen (12), Kampen


‘De enige dag dat onze wekker gaat in de zomervakantie is op zondag… De Franse kerkdiensten beginnen rond 10.30 uur en zijn meestal niet op loopafstand zoals thuis. Maar wat is het altijd fijn om er te zijn. De vaak oudere mensen van de Franse gemeente waarderen het enorm als we met onze kinderen aankomen in het kerkgebouw. We worden hartelijk ontvangen en krijgen de liedbundels en de liturgie uitgereikt en steeds vaker een (Nederlandse) samenvatting van de preek. Ook de Schriftlezing wordt regelmatig in het Nederlands herhaald. Op deze manier kunnen degenen die de taal niet goed kunnen verstaan, de kerkdienst redelijk volgen. Ook andere onderdelen in de dienst zijn herkenbaar, zoals de geloofsbelijdenis, het Onze Vader en de zegen aan het einde. Wat is het mooi om met meerdere Nederlandse gezinnen aanwezig te zijn om de Franse christenen daar te bemoedigen en geloofsverbondenheid te ervaren. Extra bijzonder is het als we met elkaar het avondmaal mogen vieren. We breken het stokbrood en drinken van de wijn. En als afsluiting zingen we het ‘A toi la gloire’ (‘U zij de glorie’).’

Marit en Michiel van Dijk, Ridderkerk


‘Onze multiculturele plaatselijke kerk verwelkomt iedereen die bij ons aan de deur staat. Wij willen diegenen die op doorreis zijn of hier hun vakantie doorbrengen, goed ontvangen, zodat ze een goede tijd hebben in de aanwezigheid van God. In de zomer van 2020 verwelkomden we Nederlanders, Australiërs, een Amerikaan….’

Maxime Dissoh, Rodez


‘Wat een vreugde om samen te zingen en het geloof te belijden. Maar ook: wat leerzaam wanneer we de Nederlandse gezinnen zien komen met al hun kinderen met een bijbel in hun hand, wanneer we zien dat ze tijdens hun drie weken vakantie iedere zondag trouw naar de kerk komen, wanneer we zien met welke spontaniteit ze blijven hangen na de dienst om in gesprek met elkaar te zijn. Wie zijn wij dan? Dank, Heere, voor deze bemoedigingen die u ons heeft gezonden.’

Diane Chazel, Brouzet-les-Alès


‘Wat genieten wij als kleine Franse gemeente van al die Nederlandse gasten, groot en klein, en meestal blond, die onze diensten bijwonen: zo spontaan als alleen Nederlanders kunnen zijn, zo geïnteresseerd, meelevend, hartelijk én muzikaal. En vooral zo kerkvast, ook in de vakantie. Wij kijken ernaar uit om ‘oude’ bekenden en hopelijk ook vele nieuwe gezichten te ontmoeten. Welkom!’ Judith Fleurke, Brouzet-les-Alès

Harriëtte Smit
Harriëtte Smit