Waar bent u naar op zoek?

Generatie Z en het christelijk onderwijs – zorgen en kansen (2, slot)

Samen studeer je beter

A.W. van Vugt
Door: A.W. van Vugt
21-05-2024

Er zijn gelukkig heel veel jongeren tussen 10 en 25 jaar (Generatie Z) die geen mentale problemen ervaren en met wie het goed gaat. Maar we kunnen niet om onderzoeksresultaten en concrete ervaringen van docenten heen. Waar komt de toename van problematiek onder jongeren vandaan?

De mentale problemen die een fors deel van de jongeren volgens de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19 heeft, zijn niet alleen het gevolg van corona. Ook zonder de pandemie zou er sprake zijn van een generatie die verdrietiger en angstiger is dan voorgaande generaties. Natuurlijk geldt hier ook dat het om onderzoeksresultaten gaat die niet voor iedereen herkenbaar hoeven te zijn.

Stoppen

We stonden in het vorige artikel al stil bij de impact van de digitale wereld. Wat ook impact heeft, is dat het voor Generatie Z niet zeker is dat zij het beter zullen krijgen dan hun ouders. Het is voor hen maar de vraag of hun inspanningen voor de toekomst zich wel uitbetalen. Dat was in het verleden wel altijd het geval.

Voor deze generatie geldt echter dat ze ondanks een uitstekende opleiding misschien geen passende baan vinden. Dat ze zich hun lange werkzame leven zullen moeten blijven ontwikkelen, omdat beroepen veranderen. Ze weten bijvoorbeeld al dat ze voor een deel beroepen zullen gaan uitoefenen die nu nog niet bestaan. En kunnen ze straks wel aan een huis komen? Hoe zal het gaan met de onrust en oorlogen in de wereld? Wie zegt dat er niet nog weer een keer een pandemie komt?

Kortom, er is veel onzekerheid over de toekomst en weinig reden om aan te nemen dat het beter zal worden. Dit geeft gevoelens van moedeloosheid en somberheid.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

A.W. van Vugt
A.W. van Vugt

is directeur Zakelijke Opleidingen bij Christelijke Hogeschool Ede.