Waar bent u naar op zoek?

Coronapandemie leidt bij een deel van de jongeren tot stemmingsklachten

Sombere tieners

Marleen van den Dijk-de Borst
Door: Marleen van den Dijk-de Borst
Jongeren en geloofsopvoeding
20-04-2022

Inmiddels is het Covid-19 virus ruim twee jaar onder ons. Het lijkt erop dat de impact van het virus op onze maatschappij steeds minder wordt. Maar wat zijn de gevolgen van de coronapandemie op onze tieners (geweest)?

Wat betekent het voor jongeren dat de maatschappij er in de achterliggende twee jaar zo anders uit heeft gezien dan ze gewend waren? Hiervoor kijken we naar de puberontwikkeling en mogelijke invloed van de coronapandemie op de ontwikkeling van stemmingsklachten.

Puberontwikkeling

De ontwikkeling van tieners verschilt op drie belangrijke gebieden van de ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijd:
• Tieners gaan meer risico’s zoeken om ervaring en ontwikkeling op te doen.
• Ze richten zich op het sluiten van meer vriendschappen en ontwikkelen diepere vriendschappen.
• De vorming van een eigen identiteit komt op gang.

Iedere tiener ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Bij de ene tiener gaat dit relatief makkelijk en bij de andere tiener wat lastiger. Je ziet bijvoorbeeld dat je tiener zich meer terugtrekt op zijn kamer, nauwelijks opkijkt van zijn telefoonscherm en je krijgt net aan een korte reactie als je vraagt hoe het gaat. Al is dit normaal pubergedrag, soms is er een moment waarop je je als ouder zorgen maakt.

Uit onderzoeken (onder andere van het Nederlands Jeugd Instituut) komt naar voren dat jongeren in vergelijking met andere leeftijdsgroepen meer last hebben van klachten als eenzaamheid, somberheid en angst als gevolg van de coronamaatregelen. Ze hebben minder ruimte gehad om sociale activiteiten te ondernemen en de mogelijkheden om los van ouders een eigen weg te kiezen waren beperkter. Daarnaast zijn er in sommige gezinnen zorgen ontstaan, onder andere als gevolg van het thuiswerken in combinatie met het geven van onderwijs, financiële zorgen en het wegvallen van een sociaal netwerk.

Een deel van de jongeren heeft hierdoor (kortdurende) stemmingsklachten ontwikkeld. De stemmingsklachten zijn soms ontstaan in de periode dat er sprake was van lockdown, en zijn gebleven nadat de maatregelen stap voor stap werden opgeheven.

Depressie bij tieners

Wat is het moment dat je als ouder aan de bel moet gaan trekken over de somberheidsklachten van je tiener?

Lees het antwoord in De Waarheidsvriend van donderdag 21 april 2022.
Neem een
jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

 

 

Marleen van den Dijk-de Borst
Marleen van den Dijk-de Borst

is orthopedagoog en in opleiding tot cognitief gedragstherapeut.