Waar bent u naar op zoek?

column

Taaldiefstal

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
Column
02-11-2021

Het is een fenomeen waarvan ik de beschrijving in het Nederlands nog niet tegengekomen ben. In het Engels heb ik hem wel gevonden onder de woorden 'linguistic theft'.

Taalkundige diefstal verwijst naar het opzettelijk kapen van een woord, de betekenis van het woord veranderen, en dan datzelfde woord gebruiken als propagandamiddel (Hillary Morgan Ferrer in Mama bear apologetics. Empowering your kids to challenge cultural lies).

Wanneer een woord niet dezelfde betekenis heeft voor mensen, heb je een probleem. Dan denk je hetzelfde te bedoelen, maar je zit op totaal verschillende golflengten.

Ik denk dat ik dit fenomeen voor het eerst bewust tegenkwam toen ik iemand hoorde zeggen dat hij monogaam was zolang hij in een relatie was. Als de relatie over was, werd hij weer monogaam met iemand anders. ‘Volgens mij bedoelen jij en ik iets anders met monogaam’, dacht ik.

In de loop van de tijd vind ik meer van die gestolen woorden. Liefde werd gedefinieerd als: het goede voor iemand zoeken. Nu is alles wat iemand oncomfortabel maakt, liefdeloos. En soms lijkt het erop dat het welbekende hoofdstuk 1 Korinthe 13 niet helemaal gelezen wordt, want daar staat volgens mij dat liefde zich verblijdt in waarheid. Waarheid is een standaard buiten onszelf. Het is iets waar wij ons naar moeten schikken. Het maakt eigenlijk niet uit of we ons al dan niet comfortabel voelen.

Nu we toch bij dat woord ‘waarheid’ zijn. Hoe arbitrair kun je het krijgen? Waarheid is nu wat waar voelt voor jou. Kies maar uit een lopend buffet van ideeën en leef jouw waarheid.

Tolerantie… weer zo’n woord. Het betekent niet meer ‘vreedzaam samenleven met mensen die anders denken’, maar ‘tolerantie’ is zo omgetoverd dat alle ideeën, hoe absurd ook, beschouwd moeten worden als gelegitimeerd. En wee je gebeente als je anders denkt.

Daarom begrijp ik nu een beetje beter waarom de urgentie van zending steeds meer verdwijnt. Want als het liefdeloos is om iemand oncomfortabel te maken, als ieder zijn waarheid heeft en als alle ideeën gelegitimeerd zijn, waarom zouden we dan in vredesnaam onze kinderen achterlaten in Nederland en onze koffers weer pakken om naar Thailand te gaan?

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers

werkt in Zuidoost-Azië, waar ze met haar man Jaap betrokken is bij kerkplanting onder onbereikte bevolkingsgroepen.