Net als in andere landen in Afrika is in Togo bijgeloof en de angst voor geesten en demonen realiteit. Eigenlijk zijn er voor christenen in dit land drie uitdagingen: vanuit het verleden de traditionele religie, van buitenaf de islam en van binnenuit het welvaartsevangelie.
We merkten dit toen we vanuit NET Foundation contacten legden in Togo. Afgelopen januari hebben we er onze eerste voetstappen gezet.
Op de kaart van Afrika valt dit West-Afrikaanse land op door zijn vorm, smal en langgerekt, ongeveer 100 kilometer breed en 600 kilometer lang. Westelijk ligt Ghana en ten oosten Benin. Bovenaan grenst het aan Burkina Faso. Van de 8,5 miljoen inwoners is ongeveer 45 procent christen, alhoewel het aantal moskeeën in sommige gebieden haast groter is dan het aantal inwoners.
Voodoo
In de zeventiende en achttiende eeuw stond de kust van Togo bekend als de ‘Slavenkust’. Ook vanuit Nederland werden hier slaven vandaan gehaald. Door de levendige slavenhandel zijn in die tijd veel religies met elkaar vervlochten. Zodoende hebben het animisme en de voodoo in Togo ook voet aan de grond gekregen. Animisten leren dat niet alleen mensen een ziel of geest hebben, maar ook dieren, planten, stenen en natuurverschijnselen zoals de donder. De voodoo is hieraan gelinkt. Waarschijnlijk gaat het woord ‘voodoo’ terug op het Franse vous deux, wat iets aangeeft van twee wegen: goed en slecht.
De voodoopraktijken gaan gepaard met offerrituelen, waarbij kleine hoeveelheden rum, tabak en dergelijke worden geofferd in speciaal daarvoor vervaardigde schalen. Aan deze schalen worden magische krachten toegeschreven. Deze krachten zouden mensen positief, maar ook negatief kunnen beïnvloeden. Het centrum van de voodoo en het animisme bevindt zich in de stad Atakpamé, zo’n 160 kilometer ten noorden van de kustplaats Lomé, de hoofdstad van Togo.
Voor christenen is deze traditionele voodooreligie een ware uitdaging. Er worden krachten aangeroepen om te zegenen en om te vervloeken. Wanneer christenen bij familieleden eten, krijgen ze soms eten aangeboden dat aan de afgoden is geofferd. Als ze dan niet eten, roept dat afstand en ook weerstand op. 1 Korinthe 8 is hier erg actueel. De demonische krachten zijn in Togo voelbaar aanwezig. Ze zijn uiterst reëel, zelfs in de kerk.
De islam
Naast de voodoopraktijken die er in Togo zijn, is de islam uitdaging nummer twee. In de buurt van Sokodé, 180 kilometer noordelijker van Atakpamé, valt het aantal moskeeën direct op. De inwoners van Sokodé en omgeving worden betaald door Arabieren uit Saoedi-Arabië om hun huis beschikbaar te stellen als bedehuis. Het is hun missie om iedere inwoner van Togo een moskee te bieden binnen een straal van tien kilometer. Hier in Sokodé staan ze binnen de 400-meterstraal.
Doordat er veel geld van buitenaf ingepompt wordt, zijn deze moslims vaak behoorlijk bemiddeld. Deze rijke moslimmannen trouwen vervolgens met christelijke meisjes en vervreemden hen zo van hun geloof. De ouders van deze meisjes hebben weinig in te brengen. Veel christenen zijn straatarm. Voor deze ouders is het huwelijk van hun dochter met een rijke moslimman een soort compensatie, waardoor ze wat meer geld te besteden hebben.
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 27 juli 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!