In zijn veelgeprezen serie ‘Verbond en dialoog – joodse lezing van de Tora’ weet de Britse rabbi Jonathan Sacks (1948-2020) op verrassende wijze de Joodse traditie te verbinden met actuele maatschappelijke vraagstukken.
Sacks heeft zich onder meer beziggehouden met de vraag hoe kernthema’s uit het jodendom kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Hij ziet twee dominante posities in het jodendom: assimilatie en segregatie. Door assimilatie verbind je je met de wereld en verlies je je eigenheid. Door segregatie verbind je je niet met de wereld en behoud je je eigenheid. Sacks streeft naar een tussenpositie, namelijk ‘een Jodendom dat zich verbindt met de wereld, bijdraagt aan het algemeen belang en tegelijkertijd haar eigenheid behoudt’.
Voor die tussenpositie gebruikt hij de termen Tora en chochma. Chochma staat voor de objectieve waarheid die, met behulp van bijvoorbeeld de wetenschap, zoekt naar een verklaring. Tora is de gids bij de vraag naar het goede (samen)leven. De betekenis van Tora wordt volgens hem zichtbaar in het verborgen verhaal dat onder de oppervlakte schuilt, waardoor de tekst telkens zorgvuldig herlezen moet worden. Elke tijd vraagt om het opnieuw vormgeven van het verborgen verhaal van geloof, hoop en liefde, opdat het een levende waarheid blijft.
"*" geeft vereiste velden aan