In Utrecht stond van 1651 tot 1660 Abraham van de Velde (1614-1677). Aan zijn predikantschap daar kwam abrupt een einde toen hij van leer trok tegen misstanden rond het beheer van bezittingen van kerken en kloosters.
Dat Abraham van de Velde uit Utrecht een zoon was van Abraham van de Velde die van 1619 tot zijn dood in 1647 te Veen stond, is niet zeker, hoewel dat vaak wordt beweerd. De Veense Abraham volgde een predikant op die om zijn remonstrantse gevoelens werd afgezet. Deze Abraham van de Velde was van beslist gereformeerde beginselen en ondertekende in 1619 samen met Gijsbert Voetius uit Heusden de drie formulieren van enigheid. Echter, kort voor die ondertekening werd hij onder stille censuur gezet, omdat hij ‘onordentelijck het houwelijck heeft aengevangen’. Later bleek hij een drinkebroer te zijn, terwijl ook beweerd werd dat hij slechts acht preken maakte die hij voortdurend herhaalde.
Nazareth
De wieg van de Utrechtse Abraham van de Velde – over wie het in dit artikel gaat – stond in Antwerpen. Zijn jeugd bracht hij door in Middelburg. Daar doorliep hij de Latijnse school, volgde mogelijk catechisatie bij Willem Teelinck, maar zat in ieder geval onder diens gehoor. Hij noemde de Zeeuwse hoofdstad daarom wel ‘Nazareth’, omdat hij daar was opgegroeid. Als de Veense Abraham toch zijn vader was, mogen we stellen dat hij geen ‘aardje naar zijn vaartje’ was. Hij stond de beginselen van de Nadere Reformatie voor, waarbij overmatig alcoholgebruik taboe was.
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 16 september 2021.
Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!