Waar bent u naar op zoek?

Pastorale praktijkverhalen van ds. Noltes (94) zijn leerzaam voor ambtsdragers

Wonderlijk geleid

Esther Visser-den Hertog
Door: Esther Visser-den Hertog
01-02-2022

Je zult maar 94 zijn en dan ineens de vraag krijgen of je ervoor voelt om een boekje te schrijven. Het overkwam ds. J. Noltes. Hij had een tiental herinneringen aan pastorale bezoeken geschreven, zomaar voor tijdverdrijf en eigen genoegen.

Op aandringen van vrienden nam hij na een lange tijd aarzelen contact op met De Waarheidsvriend met de vraag of het iets was om te publiceren. Dat gebeurde en het bleek dat de praktijkverhalen veel lezers aanspraken en raakten. Toen kwam er opeens een telefoontje van RoyalJongbloed of hij ervoor voelde om er een mooi boekje van te maken. Daarvoor was wel nodig dat hij er nog een stuk of tien meer zou schrijven. In de hoop dat zijn stukjes tot zegen zouden mogen zijn, nam ds. Noltes de uitdaging aan.

‘Ik heb er nog veertien bijgeschreven’, vertelt de bejaarde emeritus predikant in zijn zonnige appartement in Ermelo. ‘Dat kostte veel tijd en energie. Door hartklachten was ik vaak te moe om iets te doen. Ik dacht wel eens: “Jan, waar ben je aan begonnen?” Steeds kreeg ik echter weer de kracht om na zo’n inzinking verder te gaan.’

Verwondering

In totaal 24 verhalen zijn opgenomen in het boek Omzien. Ontmoetingen die je doen stilstaan en verwonderen. De verwondering over hoe God werkt, is beslist iets wat de lezer ervaart bij het lezen van dit werk, dat een must read is voor dominees en ambtsdragers. Het gaat echter niet alleen om het verhaal, ‘er moet ook wel wat van te leren zijn’, in de woorden van de auteur. De verhalen fungeren als een spiegel om de lezer aan het denken te zetten en verder te helpen. Zo is het nadrukkelijk niet alleen een boek voor ambtsdragers, maar ook voor ‘gewone’ gemeenteleden. Het eerste verhaal, ‘De spoorloos verdwenen Bijbel’, roept bijvoorbeeld meteen de vraag op: hoe trouw lees ik uit de Bijbel?

Welk verhaal springt er voor uzelf uit?

‘Het verhaal van het ernstig zieke jochie van acht jaar. Zijn moeder vroeg: “Waarom gebeuren er nu geen wonderen meer?” Toen klonk ineens het heldere stemmetje van Basje: “Maar mama, dat ik geen pijn heb is toch ook een wonder van de Heere Jezus?” Dat heeft mij over het thema ‘wonderen’ aan het denken gezet. Ik ontdekte: Het is vol wonderen om ons heen, ja we zijn er zelf zelfs één. Ik wijdde er twee hoofdstukjes aan. Een ander verhaal dat onvergetelijk is voor mij, is dat van de eerste kankerpatiënt die ik begeleid heb. Hij maakte een intense geestelijke worsteling door: hij zou sterven, maar kon hij ook sterven, in vrede met God? Toen ik hem op een morgen bezocht, riep hij mij echter toe: “Dominee, ik ben er uit!”’

Advies voor predikanten

Tussen de regels door valt er in dit boekje veel advies voor predikanten en ouderlingen te lezen. Maar ds. Noltes wil het ook wel expliciet maken: ‘Stel je altijd bescheiden op. Niet binnenkomen met een houding van “Ik ben de dominee en ik zal jullie wel eens even vertellen hoe alles zit en moet.” Dat roept eerder tegenzin op dan dat het een openhartig gesprek bevordert. Probeer zoveel mogelijk op één golflengte te komen met degenen die je bezoekt. Vertel (zeker bij een eerste bezoek) ook wat over jezelf, je afkomst, studie, gezinssituatie. Dat wekt vertrouwelijkheid en ontvankelijkheid.

Lees de volledige tekst van dit interview met ds. Noltes, inclusief al zijn waardevolle adviezen, in De Waarheidsvriend van donderdag 3 februari 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Esther Visser-den Hertog
Esther Visser-den Hertog

is als internetzendeling en redacteur werkzaam bij Global-Rize.