Vreemd eigenlijk dat je onder christenen zo weinig over de uitverkiezing hoort. Alsof je bij het woord ‘uitverkiezing’ bang moet worden. Je kunt het trouwens ook nooit weten, vinden sommigen. Dus zwijgen ze er maar over. Anderen vinden het discriminatie en doen daar liever niet aan mee.
Paulus zingt er juist over in Efeze 1, zie vers 3-6. Dit is een lied om de aangevochten christenen in Efeze te bemoedigen. Geestelijke strijd zal de meesten van ons ook niet vreemd zijn. Daarom heb ik een voorstel: verwonder je elke ochtend samen met Paulus en zeg dan tegen jezelf: ‘Ik ben uitgekiest.’ (zie kader) Dat maakt de hele dag anders.
Schriktekst
Mooi plan natuurlijk, tot je aan een woord van de Heere Jezus denkt: ‘Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren….’ Dit laatste vers van het bruiloftverhaal uit Mattheüs 22:1-14 zal bij weinig christenen in een lijstje hangen. Het lijkt de samenvatting van een complottheorie. Alsof Jezus zegt: ‘Ik heb hen allemaal geroepen, maar voor de meesten heb Ik heimelijk de deur dichtgehouden.’ Van complotten hoeven we Hem niet te verdenken. Het blijft natuurlijk wel spannend, zo’n schriktekst aan het eind van dit verhaal. Dat de hele wereldgeschiedenis uitloopt op een ‘bruiloftsfeest’ rondom de Redder, is geweldig. Maar die vreemde conclusie aan het eind van de gelijkenis lijkt al het mooie van Jezus’ uitnodiging door te strepen. Die velen móesten immers wel weigeren. Dat was nu eenmaal hun verborgen bestemming: niet uitverkoren. Die ene zonder bruiloftskleed (vs.11) kon ook niet anders: zo was over hem besloten.
Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 25 november 2021, of download de gratis pdf.
Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!