Waar bent u naar op zoek?

RCEA en GZB werken zestig jaar samen: zegeningen, maar ook tekortkomingen

Genezen door vergeving

Ds. M.J.C. Blok
Door: Ds. M.J.C. Blok
Zending
24-06-2024

De afgelopen tien jaar hebben de RCEA (Reformed Church of East Africa) en de GZB in de spiegel gekeken: Waar vragen we vergeving voor? En hoe willen we elkaar voortaan recht doen? Graag delen we iets over dat proces en over de werking van de Heilige Geest die we in dit proces mochten ervaren.

De Reformed Church of East Africa (RCEA) en de GZB zijn zestig jaar samen. Dankbaar tellen we de vele zegeningen, zoals opgeleide predikanten, kinderen die onderwijs hebben genoten en zieken die verzorgd zijn. Maar we zijn ook aan elkaar tekortgekomen.

Vuur

Bij het vijftigjarig jubileum van de RCEA in 2013 vroegen we elkaar: wat kunnen we leren van een halve eeuw samenwerken? Daar is intensief over nagedacht in een proces onder de naam Around the Fire. De naam is ontleend aan het Afrikaanse gebruik om elkaar rondom het vuur verhalen te vertellen, problemen op te lossen en conflicten geweldloos te beslechten.

In de Heilige Schrift wordt het woord vuur vaak gebruikt voor de persoon en het werk van de Heilige Geest. Van meet af aan nodigden we de Heilige Geest eerbiedig uit centraal te staan in het proces en ons Zijn vrucht te geven die we van onszelf niet hebben: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing (Gal.5:22).

Het proces bestond uit twee fasen: van 2013-2015 en van 2021-2023. Naast anderen is ds. C.G. Geluk van veel betekenis geweest. Zowel in Kenia als in Nederland zijn veel gesprekken gevoerd. Op basis daarvan zijn leerpunten opgesteld met als doel opgedane ervaringen en inzichten vruchtbaar te maken voor de toekomst.

In 2015 stokte het proces helaas.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Ds. M.J.C. Blok
Ds. M.J.C. Blok

is regiocoördinator Oostelijk Afrika bij de GZB.