Waar bent u naar op zoek?

column

Voor Europa

Ir. Bert-Jan Ruissen
Door: Ir. Bert-Jan Ruissen
Politiek
Column
13-08-2024

Allemaal kennen we ze wel, mensen die zeggen: ‘Met Europa heb ik niet zoveel. Ver van mijn bed.’ Eigenlijk is dat wel apart, want wij als protestanten komen van een Europese beweging: de Reformatie in de zestiende eeuw. Als er één beweging Europees was, dan was het wel de Reformatie: Calvijn in Frankrijk, Luther in Duitsland, Knox in Schotland.

En kijk naar het Reveil, de christelijke opwekkingsbeweging uit de negentiende eeuw. Het Réveil begon in Genève en breidde uit naar diverse Europese landen, waaronder Duitsland en Nederland (denk aan Willem Bilderdijk en Isaäc da Costa). Belangrijker nog: de Heere Zelf laat in Zijn Woord zien dat Hij wel iets met Europa heeft. Hij is zelfs met ontferming bewogen over Europa. Gods Geest leidde de apostel Paulus naar ons continent om te evangeliseren.

We hebben dus wel een band met Europa. Moeten we dan ook veel positiever over de Europese samenwerking gaan denken? Dat zeg ik niet. Paulus ging ook niet kritiekloos Europa binnen. Er is juist alle reden om kritisch te zijn op de Europese Unie. Het EU-bestuur is ver afgedwaald van haar christelijke wortels. Sommige besluiten ondermijnen het klassieke gezin. Een deel van de bestuurders probeert van abortus een mensenrecht te maken of het bestaansrecht van Israël in twijfel te trekken. Brussel is te stil over de grove aanvallen op christelijke minderheden in Nigeria, India, Pakistan en elders.

Vanuit deze kritiek kunnen we ons dus beter wél met Europa bemoeien. We moeten niet afhaken, maar juist aanhaken en met een bewogen hart proberen de EU terug te leiden naar haar christelijke wortels. Concreet vraagt dat onder andere om betere bescherming van het klassieke gezin, het prille leven in de moederschoot en de staat Israël.

We zijn daarom bijzonder dankbaar dat de SGP haar zetel in het Europees Parlement mocht behouden. We mogen ook de komende vijf jaar een helder bijbels geluid laten klinken. Zo proberen we niet alleen voor Nederland, maar ook voor de rest van Europa het goede te zoeken. We zijn maar klein en onze taak is groot. Daarom zijn er meer mensen nodig die zeggen: ‘Europa? Ja, daar heb ik wat mee.’

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ir. Bert-Jan Ruissen
Ir. Bert-Jan Ruissen

is namens de SGP lid van het Europees Parlement.