Waar bent u naar op zoek?

column

Boeddhisme

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
Column
03-09-2024

'Buddhism is the religion of Thailand'… Zodra je het vliegveld uitkomt, word je aan de overkant van de weg verwelkomd door een groot reclamebord voor het boeddhisme. Ga respectvol om met monniken, kleed je zedig op religieuze plaatsen en laat geen tatoeage van Boeddha onder je middel zetten. De samenleving is doordrongen van boeddhisme. Overal staan tempeltjes. Megagrote gouden standbeelden en rijk versierde tempels ‘sieren’ de hoge plaatsen.

Zendelingen ploeteren al vele jaren op harde, onvruchtbare grond en hoewel er op sommige plaatsen mensen tot bekering komen, lijkt het op veel plaatsen vechten tegen de bierkaai. Het boeddhisme heeft veel weg van een ondoordringbaar bolwerk. En toch… toch komen er barstjes in dat bolwerk. Gods genade, zending en gebeden van velen, maar ook teleurstelling in boeddhistische instanties, brengen deze barstjes teweeg.

Het boeddhisme heeft vijf belangrijke voorschriften van deugdzaamheid: Je mag niet doden, niet stelen, geen seksueel wangedrag vertonen, niet liegen en geen alcohol en drugs gebruiken. Helaas wordt Thailand echter met grote regelmaat opgeschrikt door seks- en drugsschandalen en grote fraudezaken in en rond boeddhistische tempels. De zogenoemde ‘Monnik-politie’ heeft de handen vol. Natuurlijk zijn er ook monniken die echt zoeken naar innerlijke vrede, maar helaas heeft niet iedereen goede intenties en worden de voorschriften met blote voeten getreden. Volgelingen worden niet geleid op het pad naar ‘innerlijke vrede’, maar op het pad van geld, welvaart en losbandigheid.

Afgelopen jaar speelden grote fraudezaken rond de beroemde monnik Phra Khom. Phra Khom, die veel loyale volgelingen had onder de rijken en beroemden, ontfutselde miljoenen in geld, goud en juwelen. Velen geven geld en kostbaarheden aan de tempel om geluk, gezondheid en vrede te krijgen, maar geen mens weet waar al dat geld blijft. Door een schandaal als dit raken velen gedesillusioneerd in het boeddhisme en alles wat daarbij hoort.

Wat zou het fantastisch zijn als de leegte die het boeddhisme in mensenharten achterlaat, gevuld zou worden met echte innerlijke vrede en hoop op eeuwig leven. Dat er een dag zal zijn dat je buiten het vliegveld een bord ziet met de woorden: Jezus is Koning!

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers

werkt in Zuidoost-Azië, waar ze met haar man Jaap betrokken is bij kerkplanting onder onbereikte bevolkingsgroepen.