Waar bent u naar op zoek?

‘Bloedboek’ shockeert met uitspraken over Bijbel

17-11-2015

Waarom mag de Bijbel wel op nachtkastjes in hotels liggen en is Hitlers ‘Mein Kampf’ verboden? Volgens de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst is er weinig verschil tussen beide boeken. Dr. M.J. Paul over de Bijbel en geweld.

In Bloedboek deelt Verhulst zijn leeservaring van het begin van de Bijbel. Op allerlei manieren zoekt hij de publiciteit om zijn visie onder de aandacht van de lezers te brengen. Dat lukt deze schrijver van het Boekenweekgeschenk van 2014 maar al te goed. Schokkende uitspraken over de God van Israël en de Bijbel doen het prima in onze maatschappij. Als iemand dan ook nog veel schunnige taal gebruikt, krijgt hij volop aandacht, tot in tv-programma’s toe.

Wie haatdragend is en geen enkele moeite doet zich te verdiepen in de achtergronden van de Bijbel kan uitspraken uit zijn verband rukken en het tegenovergestelde laten zeggen van de oorspronkelijke bedoeling. De eerste vijf bijbelboeken zijn al duizenden jaren oud. Steeds lazen Joden en christenen daarin over een God van liefde en trouw, van recht en gerechtigheid, maar Verhulst ontdekt dat Hij eigenlijk ‘een rancuneuze tiran’ is en een ‘fascist’. Volgens deze auteur is de Bijbel ‘een gruwelijk boek vol smerigheden’ en het uitroeien van de Kanaänieten is in feite ‘genocide’ en ‘racisme’.

Ik ga hier niet in op de vele onwaarheden, foute interpretaties en misverstanden − de meeste christenen zullen die al gauw doorhebben. Op één thema zoom ik in, omdat veel christenen dat een ingewikkeld thema vinden: het doden van de Kanaänieten en het in bezit nemen van het land Kanaän. Kun je de opdracht aan Israël om de Kanaänieten te doden vergelijken met de houding van Hitler en van de IS-strijders?

Wanneer Abram als vreemdeling in Kanaän verblijft, krijgt hij te horen dat zijn nageslacht dat land in blijvend bezit zal ontvangen. Later volgt de boodschap dat dit nog niet direct het geval zal zijn, want zijn nageslacht zal eerst nog lange tijd vreemdeling zijn in een ander land en zelfs onderdrukt worden. Maar het vierde geslacht zal terugkeren. Eerder is de maat van de ongerechtigheid van de Amorieten nog niet vol (Gen.15:16).

Lees de volledige tekst in De Waarheidsvriend van 20 november 2015.