Waar bent u naar op zoek?

‘Jonge mensen kunnen sterven’

16-02-2021

Negen jaar was ik toen ik het gezegde ‘Oude mensen moeten sterven, jonge mensen kunnen sterven’ voor het eerst bewust hoorde. Het was toen onze dominee samen met een ouderling op huisbezoek was, vertelt ds. J. Noltes.

Op een bepaald ogenblik haalde de dominee toen bovenstaande woorden aan en daar schrok ik heel erg van, niet van het ‘jonge mensen kunnen sterven’, maar van het ‘oude mensen moeten sterven’. Ik dacht daarbij direct aan mijn grootmoeder, die deel uitmaakte van ons gezin. Hoewel ik zelf nu al meer dan twintig jaar ouder ben dan zij toen, was zij in mijn kinderogen een oude vrouw. En nu zei de dominee dat zij moest sterven. Daar werd ik zo verdrietig van dat ik spontaan in huilen uitbarstte.

In- en intragisch

Dat echter niet alleen geldt dat oude mensen moeten sterven, maar ook en niet minder dat jonge mensen kunnen sterven, kreeg ik drie weken later door zo’n indroevig gebeuren zo onuitwisbaar te ervaren dat ik ook dat nooit meer zou kunnen vergeten.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 18 februari 2021.

Bestel een los nummer, maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,- of neem een jaarabonnement op De Waarheidsvriend.