Waar bent u naar op zoek?

‘Wat je doet, is niet goed’

24-05-2011

‘Laat hen die last samen met je dragen’, zei Jethro over de mannen die zijn schoonzoon Mozes terzijde moesten gaan staan. Ds. J. van Dijk over de predikant anno 2011, zijn arbeidsinvulling en de samenwerking met de kerkenraad.

Mooi is het als iemand met je meekijkt, je taken overziet en vervolgens met een goede raad komt. Immers, in situaties waar veel op een mens afkomt, is het weldadig als er iemand het aandurft te zeggen: ‘Wat je doet, is niet goed. Je zult er zeker aan bezwijken, zowel jij als dit volk dat bij je is, want dit is te zwaar voor je. Je kunt dit niet alleen doen.’

Dat is wat Jethro zegt als hij de taak van zijn schoonzoon Mozes overziet en tot de conclusie komt dat er wat moet veranderen (Ex.18:17,18). Van de vroege morgen tot de late avond komen Israëlieten, het volk van God, tot Mozes om raad.

Ik zeg ‘aandurft’, omdat het niet vanzelfsprekend is dat een dergelijke opmerking tegen bijvoorbeeld een predikant gemaakt wordt. Vanuit het verleden sluimert nog steeds de gedachte dat zeker de dominee 24 uur per dag en zeven dagen in de week beschikbaar is, inzetbaar moet zijn en bij alle vragen ook het juiste antwoord zal geven. Dat niemand een dergelijke taakinvulling uithoudt, zal iedereen buiten de kerk erkennen, maar is dat binnen de kerk ook zo?