Waar bent u naar op zoek?

150 jaar OMF begon met één man

25-06-2015

De China Inland Mission (CIM), die na 1951 is verdergegaan onder de naam Overseas Missionary Fellowship (OMF), bestaat 150 jaar. Het begon allemaal met het diepe verlangen van één man, Hudson Taylor (1832-1905), schrijft dr. J. Kommers.

Het is vakantietijd en de moeder van Hudson Taylor, die voor enkele dagen op bezoek is bij familie, weet op zekere dag dat haar zoon van zeventien thuis is. Hij is geen gelovige en zij besluit om die hele dag voor hem te bidden. Ze knielt neer en bidt: ‘Heere, doe een nieuw werk in het hart van mijn zoon.’

Juist die tijd loopt haar zoon rond in de studeerkamer van zijn vader en ziet een klein boekje met de titel: Het volbrachte werk van Christus. Hij begint erin te lezen en de boodschap van dit eenvoudige boekje gebruikt de Heilige Geest om zijn hart te openen: hij gelooft in Jezus als zijn Redder.

Als enkele dagen later zijn moeder thuiskomt, weet ze al wat God in het leven van haar zoon gedaan heeft. ‘Ik wist die dag toen ik bad voor jou dat God mijn gebed had verhoord’, zo vertelt ze haar zoon. Die dag leert Hudson Taylor een les voor zijn hele verdere leven: door het gebed alleen brengt God mensen in beweging.

Hoe zou zijn leven verder verlopen? ‘God gaf aanwijzingen’, zo schrijft hij in zijn dagboek, ‘en vanaf die tijd heeft de overtuiging mij nooit meer losgelaten dat God mij riep naar China’. Hij gaat medicijnen studeren om als zendingsarts naar China te gaan.

Op een leerschool in Hull en vervolgens Londen leert hij veel geestelijke en praktische levenslessen. Eens geeft hij zijn laatste leefgeld aan een arme familie toen God hem duidelijk had gemaakt dat hij volkomen kan vertrouwen op Zijn belofte. Er zou hem niets ontbreken wanneer hij alles wat hij had zou weggeven. Hij geeft met vreugde zijn laatste geld aan die arme familie. In zijn dagboek lezen we: ‘Toen ik het huis van die familie verliet, was mijn hart blij en mijn portemonnee leeg. Geen geld meer op zak, maar wel heb ik veel beloften van God.’

Lees het volledige artikel in De Waarheidsvriend van 26 juni 2015.