Waar bent u naar op zoek?

25e deel Artiosreeks uit

14-10-2013

Zou de redactie van de Artiosreeks taart eten? Zo'n negen jaar geleden werd de reeks geboren en vorige week kwam het 25e deel uit. In de tussentijd gingen ruim 43.000 exemplaren over de toonbank.

Met Bevrijd geloven. De catechismus als pastorale gids ligt deel 25 van de Artiosreeks op tafel. Met het verkoopcijfer erbij kan de redactie, die bestaat uit drs. P.J. Vergunst, ds. J. Harteman en dr. P.F. Bouter (die rond de verschijning van deel 11 dr. G. van den Brink als redactielid opvolgde), tevreden zijn.

Hulde aan de Heidelberger, een boekje van dr. W. Verboom over de waarde van leerdienst en catechismuspreek, opende begin 2005 de reeks. Een aantal maanden ervoor had Vergunst het plan opgevat om uitgaven te maken om daarmee betrokken gemeenteleden rond kerkelijke, maatschappelijke en ethische thema’s toe te rusten. ‘Na de afronding van vele gemeenteavonden en bijeenkomsten rond Samen op Weg kwam er, in de loop van 2004, ruimte in mijn hoofd en agenda om me op andere thema’s te richten. Op een avond zei ik – zelf opgegroeid met de door de Gereformeerde Bond in de jaren zeventig en tachtig uitgegeven ReformatieReeks – tegen mijn vrouw: ‘Zal ik eens nadenken over een boekenserie, om gemeenteleden en ambtsdragers toe te rusten?’ Ze antwoordde: ‘Dan moet je er wel heel goed over denken, want wie leest er vandaag nog een boek?”

In de jaren voor de start kwam Vergunst in hervormde gemeenten veel boeken tegen van auteurs als de Amerikaanse baptist Rick Warren. ‘Ik zag een sterke noodzaak te komen tot de vorming van mensen in gereformeerde zin ten aanzien van een scala aan thema’s.’