Waar bent u naar op zoek?

column

5 mei

02-05-2011

Na een dag van herdenken hijsen we donderdag de vlag. Het is feest, Bevrijdingsdag. Hoewel, kan ik dit wel vieren?

Voor mij, geboren na 1945, zijn oorlog én bevrijding slechts van horen zeggen. Hitler, nazi’s, Jodenhaat, bezetting, NSB’ers, razzia, concentratiekampen, gaskamers, verraad, verzet, D-day, Hongerwinter. Bekende begrippen, maar ik kan de betekenis ervan niet echt doorgronden. Geleerd op school en aangevuld door een enkel verhaal van een ouder familielid.

 

In het Corrie ten Boomhuis ligt de Bijbel open bij Psalm 91. ‘Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige.’ Als gezin horen we het levensverhaal van Corrie ten Boom. Al jong kent ze de Heere Jezus en leert ze bidden voor Joden. De bron van kracht voor haar en haar familie is onwankelbare toewijding aan en vertrouwen op Israëls God, zelfs in de zwaarste beproevingen.
In en vanuit dit huis aan de Haarlemse Barteljorisstraat worden in de oorlogsjaren Joden geholpen en verscholen. We nemen een kijkje in de schuilplaats, achter de linnenkast in de slaapkamer van Corrie. Op 28 februari 1944 vinden zes Joden hier een schuilplaats. Twee lange dagen later zijn ze vrij. Hun redding kost de familie ten Boom hun vrijheid. Via Scheveningen en Vugt komen Corrie en Betsie in Ravensbrück. Het kamp waar Betsie december 1944 sterft. Verlost, welgedaan.
Corrie komt vrij door, naar wat jaren later blijkt, een administratieve fout. Zij gebruikt haar vrijheid om hulp te bieden aan oorlogsslachtoffers en om de wereld rond te trekken met het Evangelie. Haar getuigenis komt in meer dan 35 landen. Haar getuigenis van vrijheid. Bevrijd van onderdrukkers in de oorlog, bevrijd van zonden door haar geloof in de Heere Jezus. En uiteindelijk ook bevrijd omdat ze kan vergeven.

 

Bevrijdingsdag. We hijsen de driekleur, het is feest. We leven in een vrij land! Wat dit echt betekent, weet ik slechts van horen zeggen. Bij de wapperende vlag denk ik aan het getuigenis van Corrie en aan de woorden van Psalm 91. Aan de Allerhoogste en Almachtige. Aan de schuilplaats en schaduw waar ik echte vrijheid vind.

Nelleke Donk