Waar bent u naar op zoek?

column

Alcohol

12-10-2015

‘U zei toch dat je beter voor je 21e geen drank kan drinken?’ Blij verrast luister ik naar de opmerking van een leerling uit 2-vmbo, die me ook een beetje in een lastig parket brengt.

‘U zei toch dat je beter voor je 21e geen drank kan drinken?’ Blij verrast luister ik naar de opmerking van een leerling uit 2-vmbo, die me ook een beetje in een lastig parket brengt.

In 2-vmbo krijgt de geschiedenisles soms het karakter van maatschappijleer. Lessen over de industriële revolutie en de sociale kwestie geven voldoende aanknopingspunten om te spreken over naastenliefde, de rol van de diaconie, maar ook zeker drankmisbruik.

Leerlingen vinden het volslagen belachelijk dat fabrieksdirecteuren kinderen drank gaven om op de been te blijven tijdens de lange werkdagen. Ze vinden ook dat ouders hun kinderen geen drank moeten leren drinken. Maar of het slim is om zelf tot je achttiende niet te drinken, is voor sommige jongens een lastige vraag. Toch maken ze even later allemaal braaf drankbestrijdingsposters naar negentiende-eeuws voorbeeld. Als ik naar ze kijk, vraag ik me af of er iets van deze lessen blijft hangen.

Een paar dagen later komt een oud-leerling stoer zijn verhaal vertellen. ‘Voor twee kratjes draai ik mijn hand niet om’, meldt hij. Niet veel later blijkt echter dat drank in zijn leven meer kapot heeft gemaakt dan hem lief is. ‘Weet je nog van het filmpje over drank in de tweede?’, vraag ik hem.

‘Ja, die man was wel van de drank afgeraakt hè’, krijg ik terug. ‘Hoe ga jij dat doen? Met straks je eigen huisje en je eigen vrouw?’ por ik hem los. Zijn ogen lichten op. ‘Er komt bij mij geen druppel binnen. Want die ellende wil ik niet in mijn huis en voor mijn kinderen.’ Er volgt nog een uitgebreid en goed gesprek.

Ook mijn huidige leerlingen zijn mijn alcoholopmerkingen niet vergeten. Bij de lessen over de Eerste Wereldoorlog laat ik enkele vakantiefoto’s zien die ik als negentienjarige student maakte rond Verdun. Om de jongens warm te maken laat ik ook wat sfeerfoto’s van het vakantiehuisje en de naastgelegen visvijver zien. Op een van de foto’s ontwaart een slimmerik een fles wijn, waarna hij me voor het blok zet. Een mooi aanknopingspunt voor een goed gesprek. Hopelijk weer eentje om nooit te vergeten.

Arjan Baarssen