Waar bent u naar op zoek?

Alleen psalmen?

04-03-2013

Vroeger zat de wereld eenvoudig in elkaar: de rechtzinnigen zongen psalmen, de vrijzinnigen gezangen en de evangelischen opwekkingsliederen. Tegenwoordig loopt dat allemaal door elkaar. Dr. M.J. de Vries over de vraag wat een liturgie gereformeerd maakt.

Hoezeer de liturgische praktijk van hervormd-gereformeerde gemeenten vandaag ook uiteenloopt, ze komen allemaal uit de traditie van het zingen van alleen psalmen. Lange tijd is daar ook geen discussie over geweest. De opkomst van de evangelische beweging heeft daar verandering in gebracht.

Veel gemeenten zagen jongeren uitwijken naar evangelische gemeenten en een van de dingen die hen daar aantrokken, waren de opwekkingsliederen. Die waren immers eigentijds en verwoordden een beleving die ze herkenden. Zo is binnen veel gemeenten van Gereformeerde Bondssignatuur de vraag opgekomen hoe onze houding moet zijn tegenover het zingen van andere liederen dan psalmen.

In een gereformeerde visie op de liturgie is een belangrijk uitgangspunt dat een eredienst een wonderbare ontmoeting is tussen een heilig God en een schuldig volk. Dat is alleen mogelijk dankzij onze Middelaar, de Heere Jezus Christus.