Waar bent u naar op zoek?

Als het doek is gevallen

Marian Leenman
Door: Marian Leenman
Ethische thema’s
27-07-2021

Het doek is gevallen. Je hebt te horen gekregen dat jullie uit elkaar gaan en je leven staat op zijn kop. Je eens zo dierbare partner lijkt zijn of haar leven te kunnen vervolgen, terwijl jij nog moeite hebt om te bevatten wat er gaande is.

Terwijl de man of vrouw wiens echtgeno(o)t(e) wil vertrekken heen en weer wordt geslingerd door alle emoties, moeten er allerlei afspraken worden gemaakt. Van de ouders wordt verwacht dat ze de zaken voor alle partijen goed behartigen. Ouders die dit aanvankelijk van plan waren, zie ik vaak vastlopen.

De vorige keer zagen we al dat de één veel verder in het proces van losmaken kan zijn dan de ander. Degene die verder is, wil het snel en goed geregeld hebben, terwijl de ander niet zo snel mee kan en het nodig heeft dat er begrip komt voor waar hij of zij doorheen gaat. De teleurstelling die partners over en weer ervaren, zorgt ervoor dat telkens de vlam in de pan slaat en men steeds verder en dieper in een strijd belandt. Dat wat ze aanvankelijk niet wilden, gebeurt. Kinderen willen niets liever dan dat ouders het goed regelen met elkaar en stoppen met ruziën.

Oude rekeningen

Met de term ‘in het belang van het kind’ lijkt het soms wel of ouders zich het recht verschaffen om te strijden, in plaats van dat ze inzien dat strijd sowieso schadelijk is. Als de strijd tussen ouders hoog oploopt en zich verhardt, spreekt men van een vechtscheiding. Ouders denken dat ze strijden voor het belang van het kind en zijn vanuit een soort oerdrift tot haast alles bereid. Helaas gaat het gevecht veelal over hun eigen wrok, pijn of teleurstelling, zonder dat men het zelf in de gaten heeft. Ze voelen zich verongelijkt en kunnen, omdat er nu meer afstand is gekomen, opstaan (soms na jarenlange onderdrukking) en voeren het gevecht feller dan ooit tevoren. Ze dienen daarmee als het ware hun eigen oude rekeningen van verdriet, teleurstelling en onmacht in bij de andere partij, zonder het zelf te beseffen. Ze strijden voor erkenning van wat ze nooit eerder kregen en helaas nu ook niet gaan ontvangen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 22 juli 2021.

Neem een jaarabonnement (€ 49,00). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marian Leenman
Marian Leenman

is als hulpverlener werkzaam bij Stichting Schuilplaats.